Österåkers kommuns logotype

Österåker är öppet för dig!

Cykla mountainbike i Hacksta.

Österåker bjuder in till en aktiv fritid, i vackra naturområden.
Ge dig ut och njut!

Det finns mycket du kan uppleva i din närmiljö. Österåkers kommun är en levande plats fylld av möjligheter till aktivitet och rörelseglädje i fantastiska miljöer. Här hittar du en mängd tips på saker att göra oavsett om du vill ta det lite lugnare, eller vill ha lite mer fart.

Lär dig om allemansrätten

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen. Det innebär också att du behöver ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare när du rör dig ute i naturen. Mer information om allemansrätten finns på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får inte vara på odlad mark

Allemansrätten gäller inte odlad mark. Många av de gröna ytorna längs gång- och cykelvägen mellan Österåkers sportcentrum och Smedby/Solskiftet är odlad mark. Du får inte gå ut på dem och så klart inte heller cykla eller köra där med motorfordon. Låt djur vara ifred och kom i håg att ansvaret för dig som hundägare är extra stort 1 mars till och med 20 augusti.

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Utegym finns lite överallt i kommunen. Välkommen att använda dem! Kommunens utegym är till för alla.

I Österåker finns det många områden som gör gott för både kropp och själ. Kommunens motionsspår och vandringleder går genom olika miljöer som skog, mark och parker. Några är backiga och andra är plana. De går på skogsstigar, grus och asfalt. Kort sagt, det finns något för alla.

Det finns många motionsslingor och vandringsleder runt om i kommunen.

Bada i simhall

Vill du bada i simbassäng? Här hittar du mer om Söra Simhall i Åkersberga.

Badplatser

Det finns många badplatser i Österåker. Läs mer om våra badplatser här.

I Hackstaskogen bakom Åkersberga Sporthall (Hackstavägen) finner du en 18-hålsbana för discgolf. Discgolf är en frisbeesport.

På Åkersberga Frisbeeklubbs webbsida kan du läsa mer om banan och sporten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Österåkers kommuns aktivitetspark Röllingbyparken, som du hittar mellan Röllingbyvägen och Hantverksvägen finns en kostnadsfri bana att spela på så länge frosten inte ligger. Ta med eget racket.

Det finns också avgiftsbelagda banor för padel vid Österåkers golfklubb och Åkersberga golfklubb samt vid Brännbackens företagsområde. Kolla i förväg om banorna har öppet.

Välkommen till kommunens mountainbikebana i Hacksta friluftsområde! Den cirka fyra kilometer långa banan invigdes augusti 2018 och vindlar sig genom vackra partier av Hackstaskogen.

Aktiviteter av lite lugnare slag

Förkovra dig i kunskap, passa på att lära dig något nytt. På biblioteket finns ett stort utbud av media i olika former.

Du är även välkommen att besöka vårt e-bibliotek som är öpppet dygnet runt. E-bibliteket är fullt av e-böcker, ljudböcker och du hittar även strömmande film i tjänsten Cineasterna!

Biblioteket anordnar dessutom många olika evenemang.
Läs mer på Österåkers bibliotek webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Österåkers kommun finns det många områden som gör gott för både kropp och själ. Besök och njut av kommunens fina vandringsleder och motionsspår med varierad svårighetsgrad. Det finns något för alla.

Det finns många motionsslingor och vandringsleder runt om i kommunen.

Hälsans stig och Åkers kanal

Hälsans stig finns i stora delar av världen och i Sverige är det Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund som ansvarar för konceptet och står för samordningen. Tanken med Hälsans stig är att inspirera till motion för folkhälsans skull. Stigarna är mycket promenadvänliga med bara små nivåskillnader och på hårt bra underlag.

Hälsans stig i Åkersberga går bland annat längs Åkers kanal. Promenadvägarna är också spännande att besöka kvällstid, längs Åkers kanal och Hälsans stig finns många belysta konstverk och platser som både bidrar till upplevelserna och till ökad trygghet att ge sig ut när det är lite mörkare.

I Österåkers kommun finns två stigslingor för Hälsans stig, här finns karta.

Upplev konsten längs Åkers kanal.

Trastsjöskogen

I Trastsjöskogen finns stigar och leder för alla. Kuperade och mer tillgängliga.Mestadels i skog, men några kortare sträckor är i kulturlandskap. Här hittar du Södersjön med sitt utsiktsberg och rastplatser. Barnträsket lockar med sina spännande spänger. Entréer finns från flera olika håll, bland annat via Kolgärdet, Söraspåret och Grandalen.

Här hittar du mer information och karta över Trastsjöskogen.

Domarudden

Vid Domaruddens friluftsgård hittar du motionsspår och startpunkt för såväl Blå leden som Roslagsleden. Restaurangen och bastu är stängda från och med februari 2024 under tiden som kommunen gör en översyn av verksamheten.

Roslagsleden

Roslagsleden bjuder på hela 19 mils vandring genom våra fantastiska roslagsmiljöer fördelade på 11 etapper. Tre av etapperna passerar genom Österåkers skogar, kulturlandskap och fina sjölandskap.

Läs mer på Naturkartan.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Österåker är en äkta skärgårdskommun med mycket att uppleva och upptäcka! Här hittar du tips om några av våra öar. Du når dem med kollektivtrafiken, ta till exempel bussen från Åkersberga till Åsättra bryggga på Ljusterö och bege dig vidare ut i skärgården med Waxholmsbolaget! Planera din resa med SL.se. Länk till annan webbplats.

Här kan du läsar mer om våra öar i skärgården

I Österåker hittar du naturområden på både fastlandet och i kommunens skärgård. Det finns flera frilufts-, natur- och kulturområden i centrala Åkersberga som är värda att besöka.

Naturreservat hittar du i Domarudden med Domaruddens och Trehörningsskogens naturreservat, samt på Näsudden, nära Åkers Runö och Täljöviken, med Näsuddens naturreservat. Tänk på att visa hänsyn och ta ansvar för djur och natur när du är ute i naturen.

Här är tips om natur- och kulturreservat att upptäcka.

Parkerna i Österåkers kommun bjuder både på kultur och natur såväl som rekreation, lekplatser, sport och vila.

Du kan alltid ta en paus och njuta av miljön i våra parker. Exempel är Ekbacken, kommunens hembygdspark, och stadspark Åkers kanal. Åkers kanal är dessutom kommunens utomhusgalleri med många olika konstverk att njuta av under promenaden, även kvällstid. Promenadstråken är väl upplysta och många av konstverken är belysta, liksom många platser. Välkommen ut och upplev Åkersberga i ett nytt ljus! Se en film om belysningen här ovanför.

Konsten kring promenadstråken

Längs Åkers kanal och runt om i centrala Åkersberga finns många olika konstverk att uppleva. När mörkret sänker sig lyses många av konstverken och även en del träd upp. Läs mer och hitta en guide till konsten här.

Hälsans stig och Åkers kanal

Hälsans stig finns i stora delar av världen och i Sverige är det Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund som ansvarar för konceptet och står för samordningen. Tanken med Hälsans stig är att inspirera till motion för folkhälsans skull. Stigarna är mycket promenadvänliga med bara små nivåskillnader och på hårt bra underlag.

Hälsans stig i Åkersberga går bland annat längs Åkers kanal. Sedan 2020 finns en fontän i kanalen invid väg 276. Promenadvägarna är också spännande att besöka kvällstid, längs Åkers kanal och Hälsans stig finns många belysta konstverk och platser som både bidrar till upplevelserna och till ökad trygghet att ge sig ut när det är lite mörkare.

I Österåkers kommun finns två stigslingor för Hälsans stig, här finns karta.

Upplev konsten längs Åkers kanal.

Österåker är en kommun med en lång historia. Hela kommunen är rik på fornlämningar, inte minst från bronsålder och järnålder.

Besök platserna och upplev ett Österåker från en annan tid.

Upplev säljägarnas boplats och unika avbildningar av människor!

Några av Sveriges äldsta avbildningar av människor hittades på en ovanligt välbevarad stenåldersboplats i Österåker hösten 2016. Fynden gjordes i en skogsbacke i Tråsättra i Åkersberga som under stenåldern var en ö i ytterskärgården. Där bodde säljägare och fiskare i hyddor på stranden. Nu finns en permanent utställningsplats på Åkerhielms väg invid Tråsättravägen. Där kan du läsa mer om säljägarna och se hur avbildningarna av människorna ser ut.

Utställningen finns även att se digitalt. Där kan du även uppleva fynden och platsen i 3D.

Läs mer om säljägarna i Tråsättra här.

Aktiviteter för barn och unga

Fritidsgårdarna i Österåkers kommun ordnar många olika aktiviteter för kommunens unga invånare.

Ta del av aktuell information på fritidsgårdarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Österåker finns många olika typer av lekplatser som passar för barn i olika åldrar. Merparten av lekplatserna ligger i bostadsområden men vi har också ett antal större lekplatser som kan fungera som utflyktsmål. Flera lekplatser har belysning samt grill- och sittplatser.

Utöver lekplatser så finns även tre aktivitetsparker. Deras utformning är framtagna i dialog med unga 7–20 år, men vänder sig som helhet till alla åldrar.

Läs mer om våra lekplatser och aktivitetsparker!

I Täljöviken hittar du vår nya pumptrackbana! Intill finns också en ny lekplats och ett stort utegym.

Vid Österåkers Sportcentrum bakom fotbollsplanerna på Hackstavägen finns det en skejtpark för dig som gillar att åka skateboard. Här finns till exempel en utomhusramp med mer än tio olika objekt i betong, mestadels streetbetonade. I parken finns en svängd minibowl, hippar, trappa, banks och curb.

I Röllingbyparken, som du hittar i slutet av Hantverksvägen i Åkersberga, finns en lite snällare variant som lämpar sig utmärkt för kickbike, cykelåkning för de yngre och annat.

Missa inte att Österåkers bibliotek regelbundet anordnar evenemang som passar barn och unga.

Håll koll på Österåkers biblioteks webbplats! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konst och kultur utomhus eller på distans

Konsten kring promenadstråken

Konsten är alltid nära i Österåkers kommun. Här finns en konstskatt som är helt fri att ta del av från 1950-talet och framåt, av såväl lokala konstnärer som Tomas Lacke och Bengt Amundin, som för konstnärer från övriga landet.

Ta en konstpromenad med hjälp av vår interaktiva karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller pdf broschyren "Upptäck konsten". , 5.4 MB, öppnas i nytt fönster. I bägge kan du se var utomhuskonsten är placerad och läsa om verken. Informationen finns också på finska och engelska. Den interaktiva kartan passar även utmärkt att använda i mobilen.

På Storängstorget i Åkersberga centrum har fontänen och konstverket Arkipelag utrustats med ljud och ljus.

Längs Åkers kanal och runt om i centrala Åkersberga finns många olika konstverk att uppleva. När mörkret sänker sig lyses många av konstverken och även en del träd upp. Läs mer och hitta en guide till konsten här.

Via appen "Upptäck konsten" kan du läsa om 13 av Österåkers konstverk utomhus och konstnärerna bakom verken. Appen är ett samarbete mellan Österåkers kommun och Stockholms läns museum. Ladda ned den via App store eller Google play.

Ung blick på vår konst

Under sommaren 2020 tog ett gäng sommarjobbande ungdomar fram filmer om några av alla de konstverk som finns runt om i Åkersberga. Du kan nu se alla filmer via Facebook.

Ung blick på vår konst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Österåkers historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Vid Lappdal har hittats fynd från stenåldern. På flera platser i Stadspark Åkers kanal kan du genom ljudguider lära dig mer om närliggande historiska platser.

Se även filmen Vattenvägen - en film om Långhundraleden och Åkers kanal. Långhundraleden var en gång i tiden vikingarnas gamla vattenled mellan Uppsala och Östersjön. I filmen "Vattenvägen" berättas om vattenleden och Österåkers historia.


”När järnvägen kom” är en film om Österåkers modernare historia. Med hjälp av arkivmaterial och intervjuer har filmaren Roger Persson skapat en berättelse som tar sin utgångspunkt i när järnvägen kom till Berga i början av förra seklet.

Med eller utan VR-glasögon kan du hemma från soffan besöka Slussholmen – en historisk och framtida central plats i vår nuvarande stadspark Åkers kanal. Filmen knyter även an till den planerade renoveringen av Slussholmen.

Filmen är skapad av Inna Haase, VR-praktikant från Xenter i samverkan med Film i Österåker.

Här kan du se filmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips: rör muspekaren över filmen för att "se dig runt".

I Österåker finns flera inhägnade hundrastgårdar där du kan låta din hund springa löst och även få träffa andra hundar.

Här kan även du som hundägare träffa andra hundar och deras ägare.

Fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
foreningsmail@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: