Österåkers kommuns logotype

Turist i Österåker

Välkommen till skärgårdskommunen Österåker! Här finns det mycket att se och uppleva som turist och besökare, både på fastlandet och i skärgården. Pulshöjande eller avkopplande.

I Österåkers kommun hittar du en fantastisk skärgård med över tusen öar. Ljusterö, Finnhamn, Ingmarsö och Husarö tillhör de största och erbjuder både aktiviteter och stillhet.

Den vackra landsbygden är perfekt för friluftsliv. Här kan du paddla i vikingarnas spår längs Långhundraleden. Eller kanske vandra på Roslagsleden och Blå leden, vilka strålar samman vid Domaruddens friluftsgård strax utanför Åkersberga. Bra kommunikationer och handel hittar du i centralorten Åkersberga.

Österåkers skärgård

Vågor som kluckar, solvarma klippor och fiskmåsarnas sång. Sommaren är aldrig så härlig som i skärgården. Upptäck och njut av allt som Österåkers öar erbjuder. Vi ger dig saltstänkta utflyktstips med och utan övernattning.

Det finns flera sätt att hitta ut i Österåkers skärgård, med eller utan privat båt. Du når även ända ut i ytterskärgården bekvämt med buss eller bil. Du kan planera din resa på fastlandet och vidare ut med båt i vår skärgård med hjälp av reseplaneraren SL.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan också se tidtabeller för skärgårdstrafiken på waxholmsbolaget.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I Österåkers skärgård kan du besöka inspirationsplatser för författare och konstnärer som Stieg Larsson och Elsa Beskow. Strosa runt i välbevarade småbrukarlandskap, upptäck militärförsvar från första världskriget och bekanta dig med skärgårdens djurliv.

Ljusterö, Finnhamn, Ingmarsö och Husarö är kommunens största öar och de erbjuder både aktiviteter och möjlighet till stillhet i genuina miljöer. 

Du är välkommen att uppleva vår skärgård året runt!

Friluftsliv och motion

Österåkers kommun är en levande plats fylld av möjligheter till aktivitet och rörelseglädje. I Österåker finns också en vacker landsbygd och ett härligt friluftsliv i kulturlandskap. Här kan du paddla i vikingarnas spår längs Långhundraleden.

Roslagsleden och Blå leden är två fina vandringsleder som strålar samman vid Domaruddens friluftsgård, med vedeldad bastu, bad och fiske. I det centrala friluftsområdet Hacksta intill Österåkers friidrottsarena och sportcentrum i Åkersberga åker du mountainbike på det flödande mtb-spåret, springer någon av de kuperade motionsspåren, testar discgolf med frisbee på den professionella 18-hålsbanan, utmanar dig själv i ocr-banan med terränghinder, tar dig upp för Hackstabacken där du ser hela vägen till Globen – eller bara njuter av den vackra miljön.

För den idrottsintresserade finns fyra konstgräsplaner, simhall, sporthallar, samt sex golfbanor, varav flera i mästerskapsklass. Bland mycket annat.

Sevärdheter

Österåker har en historia som sträcker sig långt tillbaka. I Österåker hittades för några år sedan Sveriges äldsta avbildningar av människor vid en stenåldersboplats i Tråsättra i Åkersberga. Här finns många gravfält och lämningar från bronsåldern.

Besök någon av kommunens natur- och kulturmiljöer. Du kan till exempel vandra under ekarna på kommunens hembygdspark och längs stadsparken Åkers kanal, klassad som ett riksintresse för kulturmiljövården. En promenad utmed kanalen är en tidsresa från det gamla sockencentrum vid Åkersbro ner till dagens centrum i anslutning till Roslagsbanan. Du kan också besöka den medeltida borgruinen Biskopstuna. I Wira bruk norr om Åkersberga kan du besöka stormaktstidens vapensmedja i en levande och myllrande bruksmiljö.

Öarna i Österåkers skärgård bjuder på en härlig blandning av levande landsbygd, fiskelägen, kobbar och skär.

Kultur, konst och evenemang

Det händer mycket året runt i Österåker. Musikskådespelet Wiraspelen lockar till exempel tusentals besökare till 1600-talsbruket Wira varje sommar.

Sista helgen i augusti bjuds det på högklassig musik i skärgården på Ljusterö operafestival. Då arrangeras också Kanalens dag med aktiviteter utmed kanalen i Åkersberga. Stadspark Åkers kanal är Österåkers utomhusgalleri. Längs med kanalen finns en konstpromenad med offentlig konst som kontinuerligt utökas med nya konstverk. Mer konst hittar du på Galleri Vågen, Österåkers konsthall, Länsmansgården och Ljusterö konstmuseum som har öppet året runt.

I hembygdsparken Ekbacken ges en rad evenemang. Här firas högtider såsom Valborg, Nationaldagen och Midsommar. På Berga teater i Åkersberga finns ett rikt utbud av scenkonst för stora och små och Bio Facklan i Folkets hus visar film året om.

Vill du veta mer om vad som händer i kommunen när du är på besök? Se vår evenemangskalender för mer information.

Centrum och handel

Tätorten Åkersberga är knutpunkt för kommunens lokaltrafik. I Åkersberga centrum hittar du all tänkbar service inklusive bibliotek, restauranger, hotell, biograf och teater.

Ett rikt serviceutbud finns också på handelsplatsen Pilstugetorget vid infarten till Åkersberga, på Rallarvägen i Åkersberga, i Margretelunds centrum, på Ljusterö torg och på Ingmarsö i Österåkers skärgård.

Servicecenter hjälper dig

Kommunens servicecenter i Alceahuset på Hackstavägen 22 i Åkersberga kan också hjälpa dig med tips på saker att se och göra. Läs mer om vad servicecenter kan hjälpa till med här.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.