Ung i Österåker

Person sitter i skärgårdsmiljö, ler och tittar ner i telefon

Som ung i Österåker finns det möjlighet till en rik och kreativ fritid inom friluftsliv, idrott och kultur. I Österåker finns olika typer av mötesplatser och ett brett utbud av föreningar som möter dig i ditt intresse och inspirerar dig till att hitta nya.

Fritidsgårdar

I Österåker finns fyra fritidsgårdar som har öppet för dig som går i årskurs 7 upp till 18 år. Det finns många olika aktiviteter att välja mellan. Om du har egna förslag och idéer på verksamheternas innehåll är det möjligt att vara med och påverka detta.

Besök fritidsgårdarnas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska kyrkans mötesplats för unga

Svenska Kyrkans Ungas Mötesplats, kallad SKUM, är en mötesplats för dig som går på högstadiet eller är äldre. Hit kan du komma som du är för att koppla av, träffa nya och gamla vänner eller spela pingis.

I Österåkers kommun finns ett brett utbud av kultur för unga med möjlighet att både uppleva, vara med och skapa själv.

Musikskola

Österåker har musikskolor som drivs både i kommunal och privat regi. De fyra musikskolorna är Österåkers musikskola, Popskolan, Kulturföreningen Livat och Musikhuset. De olika skolorna erbjuder olika inriktning och utbud.

Replokaler

För dig som behöver en plats för att repa och spela finns möjlighet att hyra lokal på fritidsgårdarna Bergagården. Här finns även möjlighet till live- och demoinspelningar. Kontakta respektive fritidsgård för mer information och aktuella kostnader.

Dans

För dig som är intresserad av dans finns danskurser på Danshuset som har lokaler på Rallarvägen.

Teater, foto, film och teknisk utrustning

Bergagårdens fritidsgård har Stockholm största fritidsgårdsteater och här finns grupper för både nybörjare och rutinerade unga skådespelare. Verksamheten sätter upp regelbundna föreställningar inför publik, såväl komedi som drama. På Bergagården kan du som elev i Österåker låna foto- och filmutrustning. Du kan läsa mer här.

Konst

Bergagårdens fritidsgård har olika typer av konstverksamheter: fotografi, teckning, måleri och andra typer av kreativt skapande.

Biblioteket

På Österåkers bibliotek kan du både låna böcker, datorer och studierum med internetuppkoppling. Här finns även tillgång till skrivare och kopiator.

I Österåkers kommun finns många olika föreningar inom bland annat idrott, kultur och friluftsliv. Sök i föreningsregistret för att hitta en förening som passar dig.

Aktivitetsparker och idrottsplaner

I flera områden i kommunen finns det platser där du kan röra på dig, sporta och ha kul med dina kompisar när det passar er.

  • Aktivitetspark Lillbroängen ligger nära kanalen och har bland annat konstgräsplan och wifi.
  • Aktivitetspark i Margretelund mellan Norrabacken och Sabelbacken.
  • Aktivitetspark Röllingbyparken mellan Hantverksvägen och Röllingbyvägen med padelbana, skatepark, basket, femmannaplan, klättring/parkour, scen, utegym med mera färdigställs sommaren 2019.
  • Österåkers sportcentrum. Här finns exempelvis sporthall (med klättervägg), ishall, konstgräsplaner, skatepark. Intill ligger friidrottsarenan som hålls öppen även för allmänheten.
  • Hacksta friluftsområde med discgolfbana, mtb-bana, utegym och motionsspår.
  • Österåkers gymnasium, fotbollsplan med konstgräs, basketplan och beachvolleyplan.
  • Söraskolan med aktivitetspark och konstgräsplan.

Skate

Vid Åkersberga Sportcentrum finns en utomhusramp med mer än tio olika objekt i betong, mestadels streetbetonade. I parken finns en svängd minibowl, hippar, trappa, banks och curb.

Mer info om idrottsanläggningar

Mer om lekplatser och aktivitetsplatser

Starta en egen förening

Genom att engagera sig i en förening har du möjlighet att påverka din egen tillvaro, och hur din kommun utvecklas. Om du som ung vill starta en egen förening, finns det organisationer med uppdrag att hjälpa dig. Ett exempel är Reacta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som särskilt stödjer ungdomsföreningar med inriktning Positiv Hälsa.

Läs mer om att starta föreningar här.

För dig som är ung och har en funktionsvariation anordnas ytterligare aktiviteter som ett komplement till det ordinarie fritidsutbudet. Aktiviteterna sker i samarbete med våra grannkommuner Täby och Vallentuna.

Ungas egna organisation

Kommunen har tagit fram ett bidrag för ungdomar som heter Ungas egen organisering. Tanken är att skapa ekonomiska möjligheter att förverkliga goda idéer och projekt. Har du en idé som du funderar på om bidraget passar för? Hör av dig till kommunens Ungdomslots så får du veta mer. Kontaktuppgifter finner du här på sidan under "Kontakt och Öppettider"

Ge oss dina förslag och synpunkter

Alla som är folkbokförda i Österåkers kommun kan lämna in ett medborgarförslag. Ett medborgarförslag kan handla om allt som rör kommunens verksamhet till exempel skola eller kultur. Du kan även lämna din synpunkt eller klagomål.

Länk till Medborgarförslag

Suomeksi - på finska Länk till annan webbplats.


Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: