Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Film i Österåker

En tjej tittar genom ett par VR glasögon

I Österåker är det enkelt att skapa film. Här kan du låna utrustning, delta i filmverkstäder med professionella filmare, gå på bio med skolan och sommarjobba med film. Film i Österåker syftar till att förmedla film framförallt för, med och av ungdomar och seniorer i kommunen.

Du som går i klass 7 och upp till 18 år kan delta i skapandet av en film på fritiden med fritidsgårdarna i Österåker. Det finns två sätt att skapa film på Bergagårdens film och teater.

1. Du lånar utrustning av oss på Film i Österåker (ligger på Bergagården). Filmen skapar du själv eller tillsammans med dina vänner. Du kan klippa filmen hos oss eller om du har möjlighet att göra det hemma.

2. Du är med och startar upp en filmgrupp med hjälp av fritidsledare. Här kan det se lite olika ut beroende på vad du vill och hur vi kan få till det med personal.

Om du vill delta eller har frågor kom ner till Bergagården eller kontakta oss.

Telefonnummer 08-540 815 78

En filmverkstad ger verktyg att kliva in i nya perspektiv och prova på rollen som regissör, filmfotograf och skådespelare för en dag.

Under arbetet med att spela in en kortfilm får du tillsammans med din klass, vägledning av en filmpedagog och kommer att ha skapat en egen film under bara en skoldag. Filmverkstäder bokas av klasslärare och annonseras genom nyhetsbrevet Kultur för barn och unga.

Kontakta Catharina Nilsson för att bli uppskriven på nyhetsbrevets maillista.

Filmfestivalen mänskliga rättigheter i Österåker

Sedan 2015 har skolelever i Österåker fått möjlighet att under en vecka se film på temat mänskliga rättigheter. Det är kommunen som i samverkan med Filmcentrum ger barn och unga chansen att se film på temat och tänka till kring frågor som berör oss alla.

Mellan 1000 till 2000 elever i alla åldrar deltar årligen med sina lärare i filmvisningarna digitalt eller på Facklan under festivalveckan. Filmfestivalen för mänskliga rättigheter infaller alltid under vecka 47 i november.

Mänskliga Rättigheter Film är en del av kommunens förvaltningsövergripande satsning: Film i Österåker.

Kontakta Catharina Nilsson för att vara med i maillistan för vårt Nyhetsbrev. Där får du all info om årets filmer och bokningslänkar.

Mänskliga Rättigheter Film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skapa filmer som sommarjobb 2023

Ansökningsformulär finns under osteraker.se/ledigajobb och den 15 mars och alla som sökt sommarjobb kommer att få information om de erbjuds sommarjobb eller ej senast den 15 maj. 

Årets filmsommarjobb handlar om att skapa filmer som är dokumentärfilm, marknadsföringsfilm eller informationsfilm.

Som stöd i din talangutveckling kring film ska du som erbjudits arbete som filmsommarjobbare vara med på en obligatorisk utbildningsdag den 19 maj, detta är din första arbetsdag. Arbetsperioden är 19 maj, 13 juni - 7 juli. 

Film är en av våra främsta källor till både underhållning och information. Det är också verktyg för kommunikation, social interaktion och propaganda, en växande näring, ett universellt språk och en konstform. Att ungdomarna genom filmmediet utvecklar sitt filmskapande är positivt.

–Förutom att skapa arbetstillfällen för ungdomar, är syftet med uppdragen att skapa förutsättningar för dem att arbeta inom de kreativa näringarna inom Österåkers egna verksamheter,

säger näringslivsutvecklare Ann-Catrin Skogström, som är ansvarig för sommarjobb i Österåkers kommun. 

Ta del av filmer som är producerade av filmsommarjobbare 2022

Samverkan kring film

Film som sommarjobb arrangeras av näringsliv- och utvecklingsavdelningen i Österåkers kommun i samverkan med Film i Österåker, en förvaltningsövergripande verksamhet där kultur- och fritidsförvaltningen, näringslivs- och utvecklingsavdelningen och fritidsgårdarna samverkar kring film för och med unga i kommunen. Från Kulturförvaltningen Region Stockholm medverkar Film Stockholm.  

Nu kan du som vill utveckla ditt filmande och skapa film på egen hand få låna filmutrustning från Film i Österåker.

Vi lånar ut kameror som är olika avancerade med stativ, ljud och ljusutrustning beroende på hur långt du kommit i ditt filmskapande. Utrustningen finns att låna mot avtal. Tekniklån kan tecknas av den som är över 18 år upp till 25 år. Är du under 18 år kan du till exempel be en förälder eller annan vuxen i din närhet teckna avtalet.

Tekniklån - Inventarielista , 643.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Avtal filmutrustning (kommer snart)

Kontakta Bergagården på telefon 0736-634 109 eller via mejl: joel.lundgren@osteraker.se

Kolla gärna in filmen om Teknikån!

VR - Virtual Reality

Unga och äldre knyts samman i kommunens filmsatsning där ungdomar skapar VR-filmer för att ge äldre möjlighet att uppleva platser de kanske inte kunde besöka annars.

VR (virtual reality eller virtuell verklighet som det betyder på svenska), är en teknik där användaren med hjälp av ett par VR-glasögon virtuellt kan förflytta sig till en annan plats utan att röra på sig. Med hjälp av ett par VR-glasögon och en handkontroll kan användaren navigera i en virtuell värld, till exempel promenera runt i en stad och se sig om i 360 grader. Den virtuella världen kan antingen vara datoranimerad eller filmad från verkligheten.

Skapade sommarjobb för unga

Österåkers kommun och Film Stockholm har sedan sommaren 2016 gjort det möjligt för ungdomar att prova på filmarbete med handledning av erfarna filmpedagoger. VR-filmerna som ungdomarna skapat visades sedan på äldreboenden och träffpunkter i kommunen, samt för pedagoger från norrort under mässan Ung i Roslagen.

Exempel på VR-filmer skapade av ungdomar i kommunen är midsommarfirandet på Ekbacken, konst vid Stadspark Åkers kanal och en virtuell guidning på Siaröfortet. 

Film och välfärdsteknologi

Tanken med att knyta unga och äldre till varandra i en gemensam filmsatsning, är att erbjuda äldre att ta del av ny teknik genom ungas kompetens kring film och rörlig bild. Att äldre ska vara först och inte sist, med att få del av VR, är en del av satsningen på välfärdsteknologi inom Österåkers kommun. Som ett naturligt led i det deltog Film i Österåker som bland annat inbegriper Bergagårdens film och teater, en filmfestival och filmverkstäder för ungdomar, vid Mässan för välfärdsteknologi och e-tjänst på Kistamässan i februari 2019 och 2020.

Vad är välfärdsteknologi?

Välfärdsteknologi, eller välfärdsteknik, är digital teknik som gör att en person, med eller utan funktionsnedsättning, kan behålla eller öka sin trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet. Välfärdsteknik kan beskrivas som ett hjälpmedel för det dagliga livet. Några exempel på välfärdsteknik är digitala trygghetslarm, tillsyn via kamera och sensorer för påminnelser, men också som i detta fall öka aktivitet och delaktighet genom en VR-upplevelse.

VR-filmer

Under våren 2020 har Film i Österåker och LIA-praktikanter från Xenter i Botkyrka (LIA står för Lärande i arbete) skapat nya VR-filmer. Exempel på filmer som praktikanterna skapat är bland annat filmen om slussholmen.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: