Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Barn- och ungdomskultur

I Österåkers kommun finns ett rikt kulturliv för barn och unga. För dig som har barn, arbetar med barn eller själv är ung finns det många kulturaktiviteter att välja.

Österåker har fyra musikskolor i både i privat och kommunal regi. Musikskolorna är Livat Artistskola, Popskolan och Österåkers musikskola. På sidan Musikskolor kan du läsa mer om utbutet.

Inom Österåker Östra Ryds församling finns barnkörer och en gosskör.

För barn och unga intresserade av dans finns möjlighet att delta i danskurser på Danshuset eller Funkykidz. Läs mer om kurserna på Danshusets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Funkykidz webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teaterintresserade barn och unga kan delta i Bergagårdens film- eller teatergrupper, Livats artistskola undervisar i dans, teater och musik. Läs mer om utbudet på Bergagårdens sida på fritidsgårdarnas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Livats artistskolas webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Österåkers bibliotek har ett stort utbud av litteratur för barn på många olika språk. Här finns specialutbildade barnbibliotekarier som leder dig rätt i böckernas värld. Varje vecka arrangeras aktiviteter för barn och unga i olika åldrar. Det kan vara sagostunder, filmvisning eller pyssel – alltid gratis.

Du kan läsa mer om Österåkers utbud för barn-och ungdommar på bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kultur i förskola och skola

I Österåker erbjuds alla barn och unga från 3 år och uppåt en scenkonstupplevelse eller skolbio i förskolan eller skolan. Samtliga förskolor och skolor i Österåkers kommun omfattas av erbjudandet. Läs om de olika erbjudandena nedan.

Kulturrådets bidrag till en skapande skola söks och beviljas årligen bidrag från Kulturrådet. På sidan Skapande skola kan du läsa mer.

Här finns de föreställningar, filmvisningar o dyl som just nu går att boka för Österåkers skolor, gymnasier och förskolor.

SCEN - kommer hösten 2023

 • Marmelad, 11 och 12 september, fyra föreställningar.
  Förskola från 2 år. Spelas på Berga teater.
  Mer information och bokningslänk.
 • Familjen Stråke, 17-19 oktober, sex föreställningar.
  Förskola 3-5 år. Årskurs F-3. Årskurs 4-6. Spelas på Berga teater.
  En ordlös föreställning om hur musik blir till, kan låta och kännas. Kan en kontrabas bli arg? Hur låter en cello när den sjunger? En fantasifull musikföreställning med stråkinstrumenten i centrum.
 • Det farligaste som finns, november, tre föreställningar.
  Spelas på Roslagskulla skola och Ljusterö skola.

FILM - kommer hösten 2023

Mänskliga Rättigheter Filmfestival spelas som alltid vecka 47. Varje visning avslutas med ett samtal med inbjuden samtalsledare. Visning och samtal sker på Bio Facklan.

 • Lily & Morris - vänner för evigt
  Årskurs F-3
 • Flickan Mamman och Demonerna
  Årskurs 4-6
 • Silvana - Väck mig när ni vaknat
  Årskurs 7-9
 • She said
  Gymnasiet

Visste du att Österåker arbetar förvaltningsöverskridande kring film för barn och unga? På sidan Film i Österåker kan du läsa mer om skolbio på temat mänskliga rättigheter och talangutveckling kring film genom tekniklån för barn och unga.

Föreställningarna hålls på Berga teater, programrummet i Österåkers bibliotek eller på Facklan i samverkan med Folkets Hus.

Österåkers bibliotek erbjuder bokprat då biblioteket ger boktips till skolklasser för att väcka läslusten hos barn. För bokning kontaktar du Österåkers bibliotek, kontaktuppgifter hittar du på bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För pedagoger som vill visa konst för sina elever finns en konsthandledning att ladda ned här. , 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.

Nyhetsbrev om kultur till pedagoger

Varje termin skickar kommunen ett nyhetsbrev riktat till pedagoger och annan skolpersonal: Kultur för barn och unga. Det innehåller erbjudanden om bl a skolföreställningar och information om kultur. Du måste aktivt anmäla dig via "Prenumerera" nedan för att få brevet.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: