Österåkers kommuns logotype

Teater

Berta teater fasad

I Österåker finns flera alternativ för dig som vill utveckla ditt intresse för teater, både kommunala och fristående verksamheter.

I kommunen finns flera revy- och scengrupper samt andra föreningar och teatergrupper. För barn och unga finns möjlighet att delta i en teatergrupp eller se familjeföreställningar på Berga teater eller Österåkers bibliotek.

Teaterevenemang

Om du är intresserad av att se på teater kan du besöka kommunens evenemangskalender.

Åkersberga Revyn

Åkersberga Revyn är en av Sveriges mest ansedda lokalrevyer som sedan 1979 har spelat över 30 nyårsrevyer, de har även gjort tolv ungdomsrevyer. Åkersberga Revyn spelas på Berga teater. De senaste åren har Åkersbergarevyn även arrangerat 50-tals kväll på Ekbacken.

Förening söker alltid medlemmar som vill vara med på och bakom scenen. På Åkersberga Revyns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer.

Kulturföreningen i Österåker

Kulturföreningen i Österåker startade med Soppteater i Åkersberga. Nu står även annan typ av teater på programmet. Du kan till exempel uppleva svenska filmklassiker och moderna svenska filmer med tillhörande eftersnack. Kulturföreningen bjuder ofta in filmernas huvudrollsinnehavare och andra kulturpersonligheter. Kulturföreningens soppteater spelas i Åkersberga Folkets Hus. Se programmet och läs mer om föreningen på Kulturföreningen i Österåkers webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kulturföreningen Livat

Kulturföreningen Livat är en förening för både barn och vuxna men med tonvikt på aktiviteter för barn och unga. Livat har fokus på musik och teater med aktiviteter som till exempel solosång, musikal, spela i band, scennärvaro, artistkollo, skapande och körer. Se programmet och läs mer på Livats webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Riksteatern Österåker

Österåkers egna Riksteaterförening är relativt nystartad (2022) men har redan köpt in flera föreställnngar för offentlig visning i kommunen. De arrangerar för både barn och vuxna. Du kan se deras kommande evenemang på deras Facebook-sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kullehusteatern

Kullehusteaterns grundare är skådespelaren och regissören Anne Kulle. Idag leds sommarteater av skådespelaren Linda Kulle. I denna sommarteater som turnerar i hela Roslagen utlovas skratt och tänkvärdheter av pjäsförfattare som Strindberg, Molière och Tjechov. Kullehusteater spelar på hembygdsparken Ekbacken, Gregersboda och vid Marums gård på Ljusterö. Se programmet och läs mer om teatern på Kullehusteaterns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Huldrans natt

Huldrans natt är en äventyrlig, guidad skogsvandring och ett skymningsspel i midsommartid, där urskogens mystik lockas fram med hjälp av folkmusik, dans och visuella effekter. Spelas vid naturreservatet Domarudden. Läs mer på Huldrans natts webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Wiraspelen

Wiraspelen handlar om Wira bruk, smedernas historia och berör såväl kärlek som krig. Under 1630- och 1770-talet var Wira bruk en av landets viktigaste klingssmedjor. Wira bruk hade under denna tid förmånliga kungliga privilegier och ensamrätten på leveranser på värjor, sablar och bajonetter till den svenska armen.

Wiraspelen spelas vid en amfiteater på Wira bruk. Här samverkar professionella skådespelare med amatörer från trakten. Spelet passar för hela familjen. Läs mer på Wiraspelens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Åkersberga Filmstudio

Åkersberga Filmstudio visar medlemsfilmer på biografen Facklan på onsdagar och torsdagar. Medlemskort krävs och gäller för elva filmer per säsong. Du kan köpa kort i Facklans biljettkassa eller i anslutning till en visning. Läs mer på Åkersberga Filmstudios webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Film i Österåker

Film i Österåker är en kommunal verksamhet som erbjuder filmteknik, sommarjobb kring film, VR för seniorer, skolbio och filmverkstäder. På webbplatsen Film i Österåker kan du läsa om filmfestivalen, skrivartävlingar och takniklån.

Bergagården

Här hittar du bland annat kostymförråd, musikstudio och en studio för att klippa film. Bergagården ger dig som ung möjlighet att upptäcka teater. Läs mer om teater på Bergagården på fritidsgårdarnas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Adresser & Kartor

Berga teater

Lennart Neckmans väg 8, Åkersberga. Öppna karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ekbacken

Centralvägen 55, Åkersberga. Öppna karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åkersberga Folkets Hus

Stationsgränd 10, Åkersberga. Öppna karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Domarudden

Domaruddsvägen, Åkersberga. Öppna karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Wira bruk

Brukgårdsvägen 7, Åkersberga. Öppna karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Biografen Facklan

Stationsgränd 12, Åkersberga. Öppna karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bergagården

Lennart Neckmans väg 12, Åkersberga. Öppna karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.