Biskopstuna

Foto Elisabeth Ohlson
Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Borgen byggdes redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna.
Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar. Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.
Arkeologer berättar om fynden i Biskopstuna
Arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius Jörpeland från Arkeologerna, Statens Historiska museer har arbetat med utgrävningarna i Biskopstuna under flera år.
Amatörarkeologiska kurser
Under 2018–2020 har amatörarkeologiska kurser pågått vid Biskopstunas borgruin i Österskär. De har arrangerats av Österåkers kommun i samverkan med Arkeologerna och Österåkers hembygds- och fornminnesförening.
En ny bild av borgen och borgmiljön har sakta vuxit fram. Många intresserade har fått prova på att gräva fram historien under årens lopp.
Ett besöksmål
Biskopstuna ska utvecklas till ett besöksmål. Det är ett komplicerat projekt eftersom Biskopstuna är en fornlämning, som är skyddad enligt kulturmiljölagen. Målet blir därför att bevara borgen samtidigt som allmänheten besöker den.
Utställning av bildkonstnären Elisabeth Ohlsson
Under 2022 fick bildkonstnär Elisabeth Ohlson i uppdrag att visualisera platsen och skapa en ny utställning i borgen. Utställningen innehåller fotografier av arkeologiska föremål från tidigare utgrävningar.
Mer information om hur Elisabth Ohlsson väcker Biskopstuna borgruin till liv.
Guidade visningar
Under augusti–september 2022 gavs det guidade visningar av utställningen och borgen. Vi planerar att återuppta dem till våren och återkommer med mer information när det närmar sig.
Film om Biskopstuna
Följ med filmaren Roger Persson på en spännande historisk resa om borgen som en gång i tiden hade en central plats i den svenska historien.