Biskopstuna

Tornrummet i borgruinen. Stenmurade väggar och takkrona av medeltida modell (kopia). Två vepor med bild av en soldat och en husfru.

Foto Elisabeth Ohlson

Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Borgen byggdes redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna.

Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar. Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.

Arkeologer berättar om fynden i Biskopstuna

Arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius Jörpeland från Arkeologerna, Statens Historiska museer har arbetat med utgrävningarna i Biskopstuna under flera år.

Den 23 november 2022 sammanfattade de fyndern från fem års arkeologiska utgrävningar vid Biskopstuna.

Amatörarkeologiska kurser

Under 2018–2020 har amatörarkeologiska kurser pågått vid Biskopstunas borgruin i Österskär. De har arrangerats av Österåkers kommun i samverkan med Arkeologerna och Österåkers hembygds- och fornminnesförening.

En ny bild av borgen och borgmiljön har sakta vuxit fram. Många intresserade har fått prova på att gräva fram historien under årens lopp.

I en film berättar arkeologerna mer om arbetet bakom utgrävningarna, fyndet av en stenlagd borggård och intressanta fynd som berättar om hur dåtidens människor levde för 700 år sedan i borgens skugga. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett besöksmål

Biskopstuna ska utvecklas till ett besöksmål. Det är ett komplicerat projekt eftersom Biskopstuna är en fornlämning, som är skyddad enligt kulturmiljölagen. Målet blir därför att bevara borgen samtidigt som allmänheten besöker den.

Utställning av bildkonstnären Elisabeth Ohlsson

Under 2022 fick bildkonstnär Elisabeth Ohlson i uppdrag att visualisera platsen och skapa en ny utställning i borgen. Utställningen innehåller fotografier av arkeologiska föremål från tidigare utgrävningar.

Mer information om hur Elisabth Ohlsson väcker Biskopstuna borgruin till liv.

Guidade visningar

Under augusti–september 2022 gavs det guidade visningar av utställningen och borgen. Vi planerar att återuppta dem till våren och återkommer med mer information när det närmar sig.

Film om Biskopstuna

Följ med filmaren Roger Persson på en spännande historisk resa om borgen som en gång i tiden hade en central plats i den svenska historien.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: