Österåkers kommuns logotype

Garnsviken

Paddeltur i Garnsviken.

Garnsviken är en av Österåkers större sjöar. Här kan du fiska, paddla kanot och bada. På vintern är Garnsviken en av Stockholms bästa sjöar att åka långfärdskridskor på. Längs Garnsviken finns det också vackra kulturhus.

Som namnet antyder är Garnsviken ursprungligen en havsvik. Den utgjorde inloppet till det som brukar kallas Långhundraleden, vikingarnas gamla farvatten mellan Uppsala och Östersjön. Garnsviken är idag förbunden med Saltsjön via Åkers kanal och norrut övergår den i Huseån. Geografiskt ligger den både i Österåker och Vallentuna.

Åka skridskor, fiska och bada

Garnsviken fryser tidigt under vinterhalvåret och är därför en av de populärare sjöarna norr om Stockholm att åka långfärdsskridskor på.

Garnsviksbadet ligger vid sjöns östra strand. Här finns brygga, toalett och vindskydd med grillplats. Vid Garnsviken finns också utsiktsplatsen Gavelberget.

Sjön är känd för bra fiskevatten med till exempel gädda. Här är fiske tillåtet om du har fiskekort. Detta kan köpas via iFiske.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Garnsviken runt på cykel

Garnsvikenrundan är en vacker cykelled genom ett av kommunens kulturlandskap. När du cyklar längst Garnsviken upptäcker du samtidigt Österåkers historia. Du kan följa denna rutt:

1. Ekbacken och Åkers kanal

2. Stora Säby

3. Sjöberg

4. Vikingabacken

5. Össeby kyrkoruin

6. Össeby-Garns kyrka

7. Hakunge

8. Österåkers kyrka

9. Asphagen

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.