Österåkers kommuns logotype

Badplatser

Klippor i förgrunden och en liten flytbrygga i sjön där barn leker och dyker. Det är en solig sommardag.

Badplatsen i Garnsviken strax utanför centrala Åkersberga. Här finns också sandstrand.

I Österåker finns det gott om badplatser. Du kan välja att bada i skärgården eller i sjöarna som ligger nära centrala Åkersberga.

Här kan du läsa om de badplatser där kommunen ansvarar för driften.

Bra att veta

  • Det är livsviktigt att räddningsvägar vid badplatserna hålls öppna så att utryckningsfordon kommer fram om en olycka skulle inträffa.
  • Parkeringsövervakningen vid badplatserna har därför skärpts.
  • Har du möjlighet, undvik gärna att ta bilen till badet.
  • Hundar får inte vistas eller bada på kommunens badplatser.

Till Österskärs havsbad, i folkmun kallad Solbrännan, kan du ta dig med Roslagsbanan. När du kliver av vid Österskärs station har du fem minuters promenad längs Österskärsvägen fram till badet vid Trälhavet.

Badet består av en lång inbjudande sandstrand med badbrygga. Ovanför stranden finns några tallbevuxna klippor och gräsytor att sola på. Bortanför badplatsen i öster finns en trevlig lekplats och en stor gräsplan.

Längs stranden finns ett upplyst promenadstråk i trä, vilket gör stranden relativt lättillgänglig för personer med rörelsenedsättningar.

Badet är mycket populärt bland vindsurfare.

Breviksbadet är Österåkers största havsbad. Badet är beläget vid Trälhavet i Brevik strax utanför Åkersberga och är klassat som EU-bad.

Under högsäsong är badet mycket välbesökt, men det ryms många besökare på de generösa gräsytorna, klipporna och sandstranden.

Ett räcke ner i vattnet underlättar om du har en funktionsnedsättning. Det finns två toaletter, varav en är tillgänglighetsanpassad.

I anslutning till det lilla mysiga caféet ligger en minigolfbana. Ett nytt utegym invigdes under sensommaren 2020. Här finns också lekplats.

I området ligger också en strand som är avsatt för naturistbad. Det finns även relativt gott om parkeringsplatser i anslutning till badet.

Hej besökare!

Obs! I samband med att vår tidigare hyresgäst avslutade sin verksamhet vid Domarudden den 1 februari 2024 passar vi på att se över friluftsgårdens verksamhet.

  • Spår, leder, badplats, lekytor och strövområden är tillgängliga precis som vanligt.
  • Service som restaurang med lokaler, stuguthyrning, bastu och kiosk stängs tills vidare.
  • En förhoppning är att vi ska kunna erbjuda någon form av begränsad service i sommar
  • Toalett hittar du vid badplatsen.

Varmt välkommen ut i naturen!

Badet är beläget vid den vackra Drängsjön, som ligger i naturområdet Domarudden. Domarudden är delvis ett naturreservat.

Här finns en inbjudande och barnvänlig sandstrand, men även klippor och gräs att ligga på. Badet ger känslan av en liten skogssjö, trots den relativa närheten till Åkersberga centrum.

Vid parkeringen ligger Domaruddens friluftsgård.

En välutrustad lekplats samt beachvolley- och fotbollsplan finns i anslutning till friluftsgården. Härifrån utgår flera motionsslingor och leder. Vid starten finns ett enkelt utomhusgym.

Här passerar också vandringsleden Roslagsleden. Det finns även möjlighet till fiske, fiskekort krävs.

Från friluftsgården är det bara en kort promenad ned till själva badplatsen. Det finns ett toaletthus med två toaletter, varav en är tillgänglighetsanpassad. Sjöbastun är stängd under en period från och med den 1 februari 2024, se mer information i rutan ovanför.

Garnsviken har en inbjudande liten badplats, Garnsviksbadet, som består av en barnvänlig sandstrand med badbrygga. Här finns såväl gräsytor som berg att sola på.

En informationsskylt vid badet berättar om Långhundraleden, en spännande historisk färdväg från Trälhavet till Uppsala.

Idag är badplatsen ett populärt rastställe för kanotister, som paddlar längs den populära leden. Här finns en tillgänglighetsanpassad toalett.

Till Badholmen kommer du efter en kort promenad från Roslagsbanans station Tunagård till Badvägens slut.

Badet ligger på en liten halvö i Sätterfjärden. Det är ett havsbad, men vattentemperaturen är ofta högre här än i det mer oskyddade havsbadet vid Österskär.

Vid badet finns fina klippor att sola på, små sandstränder och en badbrygga. Badholmen ligger ungefär två kilometer från Åkersberga centrum. Under badsäsongen finns en flyttbar utomhustoalett som är tillgänglighetsanpassad.

Fiskartorpet är ett populärt havsbad inne i Sätterfjärden vid Margretelundsvägen (nära korsningen vid Badbergsvägen) med både klippor och sandstrand.

En badbrygga omsluter grunt vatten, vilket gör att badet även är lämpligt för mindre barn. Under badsäsongen finns en flyttbar utomhustoalett som är tillgänglighetsanpassad.

För att besöka insjöbadet vid Valsjön behöver du gå en kort promenad genom skogen från parkeringen vid Kolgärdet (infart från Tråsättravägen).

Badet är litet och har en mindre sandstrand. Det finns en aktivitetspark för de mindre barnen i nära anslutning till parkeringen vid Kolgärdet.

Parkeringen vid Kolgärdet är även en av entréerna till Trastsjöskogen med många olika vandringsleder och naturupplevelser att utforska.

På Ljusterö kan du bada vid Linanäsbadet, som har en barnvänlig strand och flytbryggor med en storslagen utsikt över Saxarfjärden.

Under badsäsongen finns en flyttbar utomhustoalett som är tillgänglighetsanpassad.

Här tar kommunen prover på badvattnet

Under badsäsongen tar kommunen vattenprov på många av baden i Österåker. Provtagningen gör vi för att säkerställa att vattnet är rent nog att bada i, den sker på försäsongen och vid ytterligare tre tillfällen under badsäsongen. Vid provtagningen undersöks mängden bakterier och om det pågår algblomning.

Resultaten av vattenproverna publiceras på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.På Havs- och vattenmyndighetens sida Algblomning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du lära dig att själv känna igen algblomning.

Mer information

Karta över badplatser i Österåker

På Österåkerkartan kan du se var de badplatser som kommunen ansvarar för finns Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Klicka på lagret Uppleva & göra och därefter Badplatser, se bilden här under.

Bild av karta som visar platserna för badplatserna.Förstora bilden

Karta över badplatser. Du kan öppna kartan via länken här intill. Klicka på bilden för att visa den större.

Fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
foreningsmail@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: