Österåkers kommuns logotype

Vandringsleder och strövområden

En slingrande stig omgiven av grönskande omgivningar. Ett staket till en hage syns till höger i bilden.

Blå leden på sträckan mellan Norrö och Stava.

I Österåker finns det många vandringsleder och strövområden som gör gott för både kropp och själ. Vandringlederna går genom olika miljöer, som skog, mark och parker.

Långhundraleden

Långhundraleden sträcker sig idag från Helgösjön i Vallentuna kommun via Husaån till Brottby och vidare längs Garnsvikens långsmala sjö till Åkers kanal. Vattenleden mynnar ut i Tunafjärden och Trälhavet. Leden är totalt ca 19 km lång. Långhundraleden har varit en viktig transportväg från havet och ända upp till Uppsala innan landhöjningen satte stopp för detta.

Läs mer om Långhundraleden.

Roslagsleden

Roslagsleden sträcker sig från Danderyds kyrka via Domarudden till Vigelsjö i Norrtälje och vidare till Grisslehamn. Etapp 4–6 passerar helt eller delvis genom Österåker.

Roslagsleden är totalt 124 kilometer lång och är utmärkt med orange markeringar på träd, pilar och skyltar. Mestadels följer leden mindre skogsstigar eller smala grusvägar genom vacker och delvis orörd roslagsnatur. Du passerar många kulturhistoriskt intressanta platser och det finns flera rastplatser iordningställda med vindskydd och möjlighet till bad.

Information och vandringskarta över Roslagsleden hittar du i Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Blå leden

Blå leden är en vandringsled som erbjuder 35 kilometer vandring genom fantastiska och varierande kulturlandskap. Den ansluter dessutom till Roslagsleden om du vill variera dig eller utöka din vandring. Blå leden går från hamnen i Vaxholm, via Bogesund på det vackra Bogesundslandet, till Domarudden i Österåker. Genom en anslutningsled på nio kilometer knyts Blå leden samman med Roslagsleden vid Löttinge i Täby.

Vissa delar av Blå leden, kring Rydbo, går över privat mark och den sträckan underhåller inte kommunen. Här kan skogsavverkning ske och sträckan kan vara mer eller mindre framkomlig och potentiellt osäker med nedfallna träd. På denna sträcka finns inte heller ledmarkeringar som kommunen ansvarar för. Bortsett från denna sträcka är leden välmarkerad med blå markeringar.

En karta över Blå leden genom Österåkers kommun finns i Österåkerkartan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Välj Lager "Uppleva & göra" i kartan och markera "Leder" för att se Blå leden och Roslagsleden. I kartan kan du också välja att se exempelvis motionsspår, sporthallar, badplatser och ridstigar i kommunen. Du hittar även en karta över Blå leden i Naturkartans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Naturkartan finns även som app.

Trastsjöskogen

Oavsett om du vill ge dig iväg på äventyr i snårig skog, grilla och ta det lugnt i solen eller ta del av kulturhistoriska torp finns en stig för dig i Trastsjöskogen. I Trastsjöskogen finns många uppmärkta spår och leder som du når från flera olika entréer runt om området.

Karta och mer information om Trastsjöskogen.

Båtluffarleden

En av skärgårdens mer populära vandringar är Båtluffarleden, som sträcker sig över Ingmarsö och Finnhamn. Bäst med Båtluffarleden är att lederna är tydligt märkt, tillgänglig och lättrampad. Där får du mycket skärgårdskänsla under en och samma vandring.

Läs ett reportage om Båtluffarleden.

Andra naturområden

sidan Naturområden kan du läsa mer om Österåkers många frilufts-, natur- och kulturområden.

Fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
foreningsmail@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.