Vandringsleder och strövområden

familj ute och går på led i skogen

I Österåker finns det många vandringsleder och strövområden som gör gott för både kropp och själ. Vandringlederna går genom olika miljöer, som skog, mark och parker.

Roslagsleden

Roslagsleden sträcker sig från Danderyds kyrka via Domarudden till Vigelsjö i Norrtälje och vidare till Grisslehamn. Leden är totalt 124 kilometer lång och är utmärkt med orange markeringar på träd, pilar och skyltar. Mestadels följer leden mindre skogsstigar eller smala grusvägar genom vacker och delvis orörd roslagsnatur. Du passerar många kulturhistoriskt intressanta platser och det finns flera rastplatser iordningställda med vindskydd och möjlighet till bad.

Information och vandringskarta över Roslagsleden finns på Swemaps webbplats  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(det går att använda mobiltelefonens karta för att navigera i vandringskartan).

Blå leden

Blå leden är en vandringsled som erbjuder 35 kilometer vandring genom fantastiska och varierande kulturlandskap. Den ansluter dessutom till Roslagsleden om du vill variera dig eller utöka din vandring. Blå leden går från hamnen i Vaxholm, via Bogesund på det vackra Bogesundslandet, till Domarudden i Österåker. Genom en anslutningsled på nio kilometer knyts Blå leden samman med Roslagsleden vid Löttinge i Täby.

Vissa delar av Blå leden, kring Rydbo, går över privat mark och den sträckan underhåller inte kommunen. Här kan skogsavverkning ske och sträckan kan vara mer eller mindre framkomlig och potentiellt osäker med nerfallna träd. På denna sträcka finns inte heller markeringar som kommunen ansvarar för. Bortsett från denna sträcka är leden välmarkerad med blå markeringar.

En karta över Blå leden genom Österåkers kommun finns i Österåkerkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Välj Lager "Uppleva & göra" i kartan och markera "Leder" för att se Blå leden och Roslagsleden. I kartan kan du också välja att se exempelvis motionsspår, sporthallar, badplatser och ridstigar i kommunen. Du hittar även en karta över Blå leden i Naturkartans webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Naturkartan finns även som app.

Traststsjöskogen

Oavsett om du vill ge dig iväg på äventyr i snårig skog, grilla och ta det lugnt i solen eller ta del av kulturhistoriska torp finns en stig för dig i Trastsjöskogen. I Trastsjöskogen finns många uppmärkta spår och leder som du når från flera olika entréer runt om området.

Du hittar karta och mer information om Trastsjöskogen här.

Båtluffarleden

En av skärgårdens mer populära vandringar är Båtluffarleden, som sträcker sig över Ingmarsö och Finnhamn. Bäst med Båtluffarleden är att lederna är tydligt märkt, tillgänglig och lättrampad. Där får du mycket skärgårdskänsla under en och samma vandring.

I en fin artikel av Anna Wahlgren för Expressen hittar du mer information. Länk till annan webbplats.

Andra naturområden

sidan Naturområden kan du läsa mer om Österåkers många frilufts-, natur- och kulturområden.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
evenemang@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: