Österåkers kommuns logotype

Långhundraleden

Två kanoter som paddlas utmed kanalen.

Långhundraleden sträcker sig idag från Helgösjön i Vallentuna kommun via Husaån till Brottby och vidare längs Garnsvikens långsmala sjö till Åkers kanal. Vattenleden mynnar ut i Tunafjärden och Trälhavet. Leden är totalt ca 19 km lång.

Långhundraleden har varit en viktig transportväg från havet och ända upp till Uppsala innan landhöjningen satte stopp för detta.

Brotorp är den nordligaste punkten av leden, där vattendjupet oftast är tillräckligt för paddling året om. Vid Brotorp heter vattendraget Helgöån och på den paddlar du medströms med Vadadalens strandängar på bägge sidor.

Strax norr om Vada kyrka, på åns västra sida, passerar du tre stora gravhögar på rad som brukar kallas för Sjökullarna. De anses vara vikingatida gravar för lokala kungar. Innan ån mynnar ut i Garnsviken passerar du Össeby-Garn, som på båda sidor om ån erbjuder ett intressant stopp.

Efter en dryg kilometers paddling i Garnsviken kommer du fram till Flattsta och en iordningställd rastplats på västra stranden. Här finns vindskydd, toalett, eldstad och plats att sätta upp tält.

Ytterligare tre kilometer söderut kommer du fram till Garnsviksbadet i Österåker kommun. Även här finns toalett, eldstad och möjlighet för iläggning och upptag av kanoter.

Åkersbro en gammal knutpunkt

En bit efter Garnsviksbadet, där leden åter börjar bli bredare, kommer du till det som förr kallades för Lilla Garnsviken. Idag kallas den Prästfjärden. När kanalen sedan smalnar av igen, kommer du fram till en välvd träbro. Området kallas för Åkersbro och här börjar också Åkers kanal.

Förr var Åkersbro en viktig knytpunkt där Långhundraleden korsade landsvägen. Här fanns en svängbro som kunde släppa förbi större båtar, medan man idag har en fast träbro.

Vid Åkersbro kan du besöka Slussvaktarbostaden, där Friluftsfrämjandet Österåker för närvarande har sin föreningslokal. Här finns också café Åkersbro, som även har bed & breakfast, kanotuthyrning, loppis och lokaler för möten och arbete.

Mer om Långhundraleden

Mer om riksintresset Åkers kanal

Åkers kanal är ett riksintresse för kulturmiljövården och är även Åkersbergas stadspark och utomhusgalleri för konst. Läs mer om Åkers kanal.

Fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
foreningsmail@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.