Österåkers kommuns logotype

Mountainbike

Bild på mountainbikespår, till vänster på en tallstam syns skylt med bild på cyklist.

Välkommen till kommunens mountainbikebana i Hacksta friluftsområde! Den cirka fyra kilometer långa banan invigdes augusti 2018 och vindlar sig genom vackra partier av Hackstaskogen.

Hitta hit

Du hittar MTB-spåret genom att exempelvis utgå ifrån :

  • Österåkers sportcentrum, adress Hackstavägen/Bergavägen
  • Hackstastugan, adress Norrgårdsvägen/Malvavägen
  • Bostadsområdet vid adress Backsippevägen

Ta sedan cykeln och cykla eller gå mot spåret, det är skyltat. Oavsett ovan utgångspunkter så är det några hundra meter till själva MTB-spåret.

Karta över MTB-spåret, pdf. , 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Banan

MTB-spåret (mountainbikespåret) går främst i ytterkanten av Hackstaskogen och spåret går att ansluta till från flera gång- och cykelvägar. Njut av härliga svängar, upp- och nerförsbackar samt hopp. Hela spåret är 3,8 km långt och anslutningen från Österåkers sportcentrum till rundslingan är 400 meter.

Det finns utmaningar längs vägen och dessa platser är markerade med ledsymbolen samt pilar och text som hänvisar till lätt eller svårt alternativ. Det är många i området. När du får möte så bör du minska hastigheten, förvarna och gör andra uppmärksammade på att du närmar dig.

Bandesignern berättar

Se filmen där designer Niklas Skogh berättar mer om banan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Säkerhet

Här är några saker du kan behöva tänka på:

  • Du kommer att passera cykelvägar och motionsspår. Vid dessa passager är det viktigt att du är uppmärksam och saktar ner farten så att ni kan mötas på ett tryggt sätt. OBS! Cyklar ska ledas i motionsspår.
  • Åk medsols. Banan är byggd för att svängar och hinder ska tas från detta håll. Det är dessutom en säkerhetsaspekt, så att du inte krockar med andra cyklister.
  • Du kommer även passera i närheten av frisbeegolfens område. Var varsam om du märker att en spelare står redo att kasta.
  • Undvik att cykla i spåret när det är som blötast eftersom banan kan bli förstörd. Allra känsligast är naturen under våren. Vid torka kan det finnas en del rullgrus i banan. Kör försiktigt!

Cykeltvätt

En cykeltvätt finns på långsidan av ishallen på Österåkers sportcentrum., mellan ishall och fotbollsplan.

Felanmälan

Kommunen underhåller MTB-spåret och ser över det varje år. Om du ser något som behöver åtgärdas eller stöter på hinder, som till exempel ett nedfallet träd, är det bra om du anmäler det så fort som möjligt.

Du kan också ladda hem appen: Felanmälan Österåkers kommun som finns för både Android och iPhone. Då kan du göra en felanmälan direkt på plats och enkelt märka ut området med din telefons GPS och fota felet.

Fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
foreningsmail@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.