Österåkers kommuns logotype

Åkers kanal 200 år

Bilden visar ett historiskt foto av båten Åkers kanal

En film av Roger Persson.

Filmaren Roger Persson har återigen gett sig ut på en resa i vår lokala historia och berättelsen ger oss en inblick i ett projekt som för alltid kom att förändra vårt Åkersberga.

2022 är det 200 år sedan utgrävningen av Åkers kanal påbörjades. Den grävdes ut för hand hela vägen från Åkersbro ned till slussen, en sträcka på närmare fyra kilometer. Den lokala befolkningen hade inget större intresse av att gräva en kanal, så Kronan kommenderade 150 indelta soldater från Västmanlands och Hälsinglands regementen och det tog tre mödosamma år att slutföra arbetet.

Kanalens historia är dock betydligt längre än så. Redan på bronsåldern var den en del av det vi numera kallar Långhundraleden, en farleden mellan det gamla Uppsala och Östersjön. Kanalen var också ett ständigt föremål för diskussion bland de människor som genom århundradena bott längs med eller på annat sätt påverkats av kanalens farbarhet. Missnöjet med dess beskaffenhet var stort och trots många löften om åtgärder, hände ingenting förrän 1822.

Kanalen var en nödvändighet för alla transporter av råmaterial som behövdes för att bygga upp det moderna Stockholm, men kanalens guldålder var nog ångbåtarnas tid. När fartyget ”Åkers Kanal” lät visslan ljuda, kom folk man ur huse för att möta båten. Men kanalbygget var också ett mycket kostsamt projekt som sällan gav några vinster till dess ägare. Oavsett det, så är kanalen idag kanske mer uppskattad än någonsin förr.

Se filmen Kanalen 200 år

Regi: Roger Persson. I samarbete med Österåkers kommun.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.