Österåkers kommuns logotype

Biskopstuna borgruin

Ett brinnande dokument med texten "Biskopstuna borgruin".

En film av Roger Persson.

I ett lummigt villaområdet i Österskär ligger Biskopstuna borgruin. Följ med filmaren Roger Persson på en spännande historisk resa om borgen som en gång i tiden hade en central plats i den svenska historien.

Få platser i Österåkers kommun har haft sådan betydelse som ärkebiskopens borg vid inloppet till Långhundraleden, farleden mellan Östersjön och det gamla Uppsala. Biskopstunas långa och spännande historia lär ha tagit sin början redan i slutet på 1200-talet, då ärkebiskop Nils skriver om ”Tuna i Akir”. Borgens syfte var i första hand att skydda de skatter den katolska kyrkan krävde in under medeltiden, men fungerade också som ett försvarsverk och tullstation.

I filmen av Roger Persson möter vi prästen Lena Walderfeldt som berättar om kyrkans makt och ställning vid den här tiden. En makt som inte bara var andlig, utan i högsta grad också världslig.

Thomas Roth, 1:e intendent vid Armemuseum i Stockholm förklarar hur livet i och kring borgen kunde se ut och om borgens betydelse vid de ständiga krigen mot Danmark under medeltiden.

Borgens betydelse minskade snart när Gustav Vasa, under reformationen, övertog den ifrån kyrkan. Den hade spelat ut sin roll, förföll och lämnades i glömska ända till 1920, då den första ordentliga utgrävningen gjordes på den lilla grönskade kulle som nu återstod av den en gång så pampiga borgen.

Mellan åren 2018 till 2022 har flera utgrävningar gjorts av Arkeologer från Historiska museet, där man även hållit kurser för intresserade amatörarkeologer. Ann-Mari Hållans berättar om de unika fynd som gjorts på platsen under de nya utgrävningarna.

Mer information om den medeltida borgruinen Biskopstuna i Österskär.

Se filmen Biskopstuna

Regi: Roger Persson. I samarbete med Österåkers kommun.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.