Kommunvapnet

Österåkers kommunvapen.
Österåkers kommunvapen innehåller en roslagsskuta, som var en typisk båttyp för den här delen av Sverige. Förebilden är roslagsskutan Alcea som fraktade värdefulla laster och som har haft stor betydelse för skärgårdens näringsliv.
Roslagsskutan Alcea

Foto: Österåkers hembygds- och fornminnesförening
1886 på Svartlöga i Stockholms skärgård byggs en segelbåt av en skeppare som hette Westerman. Båten får namnet Alcea, som betyder stockros på latin. Alcea var av sorten roslagsskuta, som på den tiden var en vanlig båttyp i den här delen av Sverige.
Roslagsskutorna byggdes för att frakta tungt gods, som ved och timmer, från skärgården till Stockholm.
Efter ett par år sålde Westerman Alcea till en Gustaf Johansson i Össeby-Garn. Skutan gick lastad med ved från bryggor vid bland annat Garnsviken och trafikerade ofta Åkers Kanal.
Skrotades 1930, men namnet lever vidare
Efter många turer skrotades Alcea runt 1930. Skutan fick sin sista vila i Stavaviken, där hon ligger än i dag.
Närapå trettio år senare, 1957, skulle dåvarande Österåkers kommun få ett kännetecken i form av ett kommunvapen.
Österåkers hembygdsförening föreslog skutan med de värdefulla lasterna som motiv för vapnet. Förslaget antogs och Alcea fick symbolisera kustfartens betydelse för kustlandets och skärgårdens näringsliv.
Alceahuset vid Hackstavägen i Åkersberga blev Österåkers kommunhus 2010 och ersatte då det gamla kommunhuset i Åkersberga centrum.
Vad är ett kommunvapen?
- Kommunvapnet är ett kännetecken för kommunen och syns bland annat i marknadsföringssammanhang och på skyltar vid kommungränsen.
- Kommunvapnets utformning följer särskilda regler, så kallad heraldik.
- Kommunvapnet med roslagsskutan Alcea finns i förenklad form i kommunens logotyp.