Österåkers kommuns logotype

Kommunvapnet

Österåkers kommunvapen, en roslagsskuta

Österåkers kommunvapen.

Österåkers kommunvapen innehåller en roslagsskuta, som var en typisk båttyp för den här delen av Sverige. Förebilden är roslagsskutan Alcea som fraktade värdefulla laster och som har haft stor betydelse för skärgårdens näringsliv.

1886 på Svartlöga i Stockholms skärgård byggs en segelbåt. Hon får namnet Alcea, stockros på latin, och var av sorten roslagsskuta, en vanlig båttyp i den här delen av Sverige.

Dessa skutor byggdes för att frakta tungt gods, såsom ved och timmer, från skärgården till Stockholm. Alceas skapare, en skeppare vid namn Westerman, sålde henne vidare till en Gustaf Johansson i Össeby-Garn ett par år senare. Skutan gick lastad med ved från bryggor vid bland annat Garnsviken och trafikerade ofta Åkers Kanal.

Efter många turer skrotades Alcea runt 1930 och fick sin sista vila i Stavaviken, där hon ligger än i dag. Närapå trettio år senare, 1957, skulle dåvarande Österåkers kommun få ett kännetecken i form av ett kommunvapen.

Österåkers hembygdsförening föreslog skutan med de värdefulla lasterna som motiv för vapnet. Förslaget antogs och Alcea fick symbolisera kustfartens betydelse för kustlandets och skärgårdens näringsliv. Alceahuset vid Hackstavägen i Åkersberga blev Österåkers kommunhus 2010 och ersatte då det gamla kommunhuset i Åkersberga centrum.

Vad är ett kommunvapen?

  • Kommunvapnet är ett kännetecken för kommunen och syns bland annat i marknadsföringssammanhang och på skyltar vid kommungränsen.
  • Kommunvapnets utformning följer särskilda regler, så kallad heraldik.
  • Kommunvapnet med roslagsskutan Alcea finns i förenklad form i kommunens logotyp.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.