Österåkers kommuns logotype

Wira bruk – stormaktstidens vapensmedja

Gammal bild på smeder vid Wira bruk med texten Wira bruk

Hur gick det egentligen till när den lilla byn Wira två mil norr om Åkersberga i Österåkers kommun blev en så viktig plats i det Sverige som under århundraden var en stormakt?

Filmen tar sin början i stormaktstidens och Gustav II Adolfs Sverige. Vi ligger allt som oftast i krig med länderna runt Östersjön och det råder brist på både kunskap och förmåga att tillverka de vapen som behövs för den svenska armén. Lösningen blev Wira bruk i Österåkers kommun norr om Stockholm och under ledning av amiralen och riksrådet Clas Larsson Fleming skapades här ett maktcentrum.

Filmaren Roger Persson har skapat en berättelse som tar oss med på brukets resa genom århundradena. Från dess storhetstid under 1600- och 1700-talen fram till den siste smedsmästaren John Dahlgren, som ensam drev verksamheten på Wira fram till sin död 1948.

Vi får också möta Greta Garbo, flygarässet Manfred von Richthofen, känd som den Röde baronen under första världskriget, samt höra historien bakom det enda kortspel som helt har uppfunnits i Sverige nämligen Wira. Vi får också ta del av urpremiären för Wiraspelen, liksom den så uppskattade julmarknaden på bruket.

Se filmen här

Vill du veta mer om Wira bruk som besöksmål?

Läs mer om Wira bruk här.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.