Österåkers kommuns logotype

Elda utomhus

En tunna som det sticker upp torra kvistar ur. Det brinner i tunnan och det kommer rök. Tunnan står i en trädgård.

Nya regler gällande eldning av trädgårdsavfall

De nya reglerna om eldning av trädgårdsavfall har väckt många frågor och diskussioner runt om i landet. Regeringen har utlovat ett förtydligande som Österåkers kommun kommer att avvakta innan några ändringar införs i lokala föreskrifter.

Enligt kommunens lokala hälsoskyddsföreskrifter är det inte tillåtet att elda under perioden maj till och med september. Områden som inte är detaljplanelagda omfattas inte av föreskrifterna. Endast torrt trädgårdsavfall som inte kan nyttjas för kompostering får eldas. Eldning får inte orsaka olägenheter för omgivningen.

Eldning av trädgårdsavfall bildar rök som är skadlig för människors hälsa och miljön. Barn och äldre är särskilt känsliga, men även astmatiker och människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär.

Genom kompostering eller återvinning möjliggör vi att de resurser som finns i trädgårdsavfallet kan användas. Välj därför i första hand att lämna trädgårdsavfallet till kommunens återvinningscentral, att kompostera på tomten eller låta det samlas in genom ett abbonemang för hämtning av trädgårdsavfall.

Mer information om kommunens återvinningscentral och möjlighet att få hämtning av trädgårdsavfall finns på Roslagsvattens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gräsbrandsrisk under tidig vår

I Sverige förekommer gräsbränder tidigt under våren då fjolårsgräset torkar upp. Bränder kan då lätt uppstå i det torra fjolårsgräset. Gräsbrandsrisken avtar successivt när årets nya gröna gräs vuxit upp. Håll dig därför uppdaterad på SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där finns aktuella brandriksprognoser.

Eldningsförbud

Observera att eldningsförbud kan beslutas hastigt och det är därför viktigt att uppdatera sig om läget. Beslut om eldningsförbud fattas av Länsstyrelsen för respektive län.

För att veta vad som gäller den dag du ska elda eller grilla kan du ringa Storstockholms brandsförsvars automatiska telefonsvarare för information: 08-454 83 39.

Brandskydd

Tips på vad du ska tänka på för att elda säkert finns på Storstrockholms Brandförsvars webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.