Österåkers kommuns logotype

Elda inomhus

När vinterkylan kommer är det många som eldar i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Tänk i så fall på att vedeldning gör att hälsofarlig rök kan spridas i ditt bostadsområde. Genom att elda på rätt sätt kan du minska utsläppen. 

När du eldar uppstår rök som är farlig för hälsan och miljön. För att minska utsläppen från vedeldning bör du följa de råd som tagits fram av Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

Här är några tips att tänka på för att få effektiv och säker förbränning som inte stör grannarna:

  • Veden ska ha torkat under tak i minst ett år.
  • Undvik att elda för tjocka vedklabbar.
  • Elda med god lufttillförsel.
  • Elda inte sopor och avfall.
  • Använd tändmedel så som braständare och tänd från toppen.
  • Kontrollera röken - om du har en bra förbränning är röken vit och luktar inte. Vid varmt väder ska röken nästan vara osynlig.
  • Välj en panna eller kamin med låga utsläppsvärden.

Här kan du läsa mer om hur du ska göra för att minska utsläppen när du eldar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elda aldrig mer än 2–3 kilo ved per timme i din lokaleldstad och inte längre än 3-4 timmar i sträck. Låt eldstaden svalna lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.

Storstockholms brandförsvar har mer information om hur du eldar rätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När ved brinner bildas sotpartiklar, kolväten och dioxiner som kan leda till problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet och vara cancerframkallande. Barn och äldre är särskilt känsliga för luftföroreningar, men också astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär. Det är framförallt i tätbebyggda områden där många eldar som vedeldning orsakar dålig luftkvalitet. I sådana områden bör man inte använda vedeldning som uppvärmning, utan endast elda för trivsel vid enstaka tillfällen per vecka.

Här kan du läsa mer om rökens påverkan på miljön och hälsan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.