Vatten och avlopp

barnhänder sköljer morötter som ligger i en vask. Vatten rinner från kranen

Roslagsvatten har hand om kommunalt vatten och avlopp i Österåkers kommun. De jobbar ständigt med att utöka antalet områden som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp.

Österåker är en kommun som expanderar snabbt. Utanför tätorten ligger flera områden som utvecklas från att ha varit områden med fritidshus till mer permanent boende. I vissa områden finns inte kommunalt vatten och avlopp ännu. Det innebär att boende där måste ha eget avlopp och egen brunn.

För frågor som rör kommunalt vatten och avlopp så ska du kontakta Roslagsvatten. Gäller frågorna enskilt vatten och avlopp kan du istället kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen. Här på österåker.se hittar du information om:

På sidan Altan, uteplats, pool, skärmtak finns information om hur du anlägger pool och badtunna.

Vatten- och avloppsplan för Österåkers kommun

Österåkers kommun har en vatten- och avloppsplan, även kallad VA-plan, och dagvattenstrategi. Syftet med VA-planen är att skapa förutsättningar för en långsiktig hållbar vatten- och avloppsförsörjning i hela kommunen. VA-planen omfattar bland annat en gemensam utbyggnadsplan för det allmänna VA-nätet och en strategi för hanteringen av enskilda anläggningar.

VA-plan för Österåkers kommun (pdf) , 11.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Bli vattensmart

I Stockholmsområdet och delar av Österåker är vi lyckligt lottade som har hela Mälaren som dricksvattentäkt. Men vattenverket har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. För dig med egen brunn kan det bli problem när grundvattennivåerna sjunker, exempelvis under regnfattiga år. För att kunna säkerställa att vattnet inte tar slut behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart.

I Sverige använder var och en av oss i snitt 140 liter vatten om dagen. Av dessa går cirka tio liter åt till mat och dryck, medan resten används till att duscha, spola i toaletten, tvätta och diska. Om vi minskar vår förbrukning minskar även risken för att någon blir helt utan vatten.

Här är några tips på hur du kan göra:

  • Vattna gräsmattan och rabatterna med regnvatten som du samlat i tunnor vid stuprören.
  • Fyll disk- och tvättmaskinen full innan du kör igång dem och använd kortprogram.
  • Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Med ett snålspolande duschmunstycke kan man halvera vattenmängden.
  • Diska inte under rinnande vatten.
  • Ta en kort dusch istället för en lång.
  • Stäng av vattnet medan du schamponerar håret.
  • Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt.
  • Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter. En droppande kran kan förbruka cirka 1500 liter vatten per år.
  • Om du har en gammal toalett med stor vattentank, lägg i en sten (eller annat som inte skadar stolen) i utrymmet under spolknappen så går det mindre vatten.
  • Om du kan, undvik att bada i badkar. Ett badkar rymmer 200 liter vatten.
  • Har du pool? Fyll den smart, tidigt på säsongen, långsamt med trädgårdsslang och på natten när inte så många använder vatten.
  • Täck över poolen när den inte används, då minskar avdunstningen av vatten.

Fler råd från Roslagsvatten till dig med pool, spa eller badtunna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: