Vedeldning och eldning
Vi har alla ett ansvar att värna om vår utomhusluft. Felaktig eldning gör att luften blir smutsig och luktar illa. Det är därför bäst för både vår miljö och hälsa att vi tar hand om trädgårdsavfall genom att till exempel kompostera. Om du ändå väljer att elda är det viktigt att följa de regler som gäller och att elda på rätt sätt.
Bor du inom ett område som är detaljplanelagt är det förbjudet att elda trädgårdsavfall mellan den 1 maj och den sista september. Samma regler gäller om du eldar i tunna.
- Du får bara elda torrt trädgårdsavfall som grenar och kvistar men aldrig fuktiga löv och gräs då det kan ge stor rökutveckling. Ingen annan typ av avfall får eldas.
- Eldning får endast ske så att röken inte stör närboende. Tala med dina grannar och kom överens om en tid som passar.
- Elda endast om det kan ske utan risker och ha alltid släckutrustning redo. Kontrollera om det är eldningsförbud på informationstelefon 08-454 83 39 eller på Storstockholms brandförsvar där du även kan läsa mer om hur man kan elda säkert.
Hälsorisker med eldning
Vid eldning bildas rök med miljö- och hälsofarliga ämnen. Röken kan vara störande för människor med luftvägsbesvär men även långsiktigt bidra till ökad risk för astma och lungcancer. Röken kan även påverka inomhusluften i närliggande bostäder om den kommer in i husets ventilation. Genom att elda på rätt sätt kan du minska utsläppen av farliga ämnen i röken.
Här finns information om vad du ska tänka på om du eldar i vedkamin inomhus.
När vinterkylan kommer är det många som eldar i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Tänk i så fall på att vedeldning gör att hälsofarlig rök kan spridas i ditt bostadsområde. Genom att elda på rätt sätt kan du minska utsläppen.
När du eldar uppstår rök som är farlig för hälsan och miljön. För att minska utsläppen från vedeldning bör du följa de råd som tagits fram av Naturvårdsverket och Energimyndigheten.
Viktiga saker att tänka på är att:
- Elda med torr ved
- Stapla brasan luftigt för att gå god lufttillförsel
- Använd tändmedel så som braständare och tänd från toppen
Här är några tips att tänka på för att få effektiv och säker förbränning som inte stör grannarna:
- Veden ska ha torkat under tak i minst ett år
- Undvik att elda för tjocka vedklabbar
- Elda med god lufttillförsel
- Elda inte sopor och avfall
- Kontrollera röken - om du har en bra förbränning är röken vit och luktar inte. Vid varmt väder ska röken nästan vara osynlig.
- Välj en panna eller kamin med låga utsläppsvärden
När ved brinner bildas sotpartiklar, kolväten och dioxiner som kan leda till problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet och vara cancerframkallande. Barn och äldre är särskilt känsliga för luftföroreningar, men också astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär. Det är framförallt i tätbebyggda områden där många eldar som vedeldning orsakar dålig luftkvalitet. I sådana områden bör man inte använda vedeldning som uppvärmning, utan endast elda för trivsel vid enstaka tillfällen per vecka.