Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Muddring och vattenverksamhet

Muddring är en form av vattenverksamhet som innebär att bottensediment och vegetation grävs bort för att få ett större vattendjup, till exempel vid en brygga. Vattenverksamhet kan även omfatta anläggande av en brygga eller strandskoning, pålning och liknande verksamheter.

Åtgärder i vattenområdet kan leda till försämrad livsmiljö för de växter och djur som lever i vattnet och i strandzonen. Innan du påbörjar arbetet behöver du göra en anmälan.

Anmälan om vattenverksamhet

Mindre omfattande vattenverksamheter behöver inte tillstånd utan kan istället anmälas. I Österåkers kommun ska anmälningspliktig vattenverksamhet anmälas till Miljö och hälsoskyddsnämnden. Länsstyrelsens handlägger anmälningar i övriga kommuner i länet, förutom i Österåker och Värmdö. Anmälan ska göras minst 8 veckor innan du planerar att utföra åtgärden.

Du behöver även kontrollera om ansökan om strandskyddsdispens krävs. I så fall behöver du kontakta Byggnadsnämnden.

Blanketter för anmälan om vattenverksamhet, upplägg av muddermassor och ansökan om strandskyddsdispens finns i kommunens e-tjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om strandskydd, bryggor och sjöbodar finns här. Öppnas i nytt fönster.

Vattenverksamheter som behöver anmälas

Exempel på vattenverksamheter som inte kräver tillstånd från domstol utan beslutas efter anmälan till Miljö- och hälsoskyddsnämnden:

  • Uppföra en anläggning, exempelvis av en brygga, fyllning, pålning, grävning, schaktning, muddring eller sprängning i ett vattenområde om bottenytan uppgår till högst 500 kvadratmeter i ett vattendrag eller högst 3000 kvadratmeter i sjö eller hav.
  • Byggande av bro eller anläggande eller byte av trumma i ett vattendrag med medelvattenföring på högst en kubikmeter per sekund.
  • Nedläggning eller byte av kabel, ledning eller rör i ett vattenområde.
  • Gräva om ett vattendrag med en medelvattenföring som är högst 1 kubikmeter per sekund, om åtgärden inte är markavvattning.
  • Bortledande av högst 600 kubikmeter ytvatten per dygn eller högst 100 000 kubikmeter per år från ett vattendrag.
  • Bortledning av högst 1000 kubikmeter ytvatten per dygn eller högst 200 000 kubikmeter per år från sjö eller hav.
  • Anläggande av våtmark på mindre än 5 hektar.
  • Utrivning av en anmälningspliktig vattenanläggning.

En komplett lista på vilka vattenverksamheter som kan anmälas hittar du i paragraf 19 i förordning om vattenverksamhet med mera. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vattenområde

Vattenområden är områden som är täckta av vatten vid högsta förutsebara vattenstånd. Det avser den nivå som med någon sannolikhet är förutsebar. Det kan till exempel röra sig om höga flöden som inträffar vart 100 år. Exempel på vattenområden är sjöar, vattendrag, diken, våtmarker och stränder.

Upplägg av muddermassor

Om muddermassorna ska läggas upp på land behöver även det anmälas till Miljö- och hälsoskyddsnämnden och dispens från strandskyddet sökas. Vid stora mängder muddermassor med totalvikt över 1000 ton krävs tillstånd för uppläggning och ansökan ska då lämnas till Länsstyrelsen.

Tillståndsplikt för vattenverksamhet

Om den vattenverksamhet du planerar inte ryms inom anmälningsplikten kan det krävas att du söker tillstånd. Det gäller även om du planerar att anlägga en ny dricksvattenbrunn som är avsedd för fler än 2 hushåll. Kontakta då Länsstyrelsen för mer information. Information om tillståndspliktiga vattenverksamheter på länsstyrelsens webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Diken

Ett dike är en vattenanläggning som innebär ett ansvar att upprätthålla dikets funktion. Om du har diken på din fastighet ingår det i ditt ansvar att underhålla och rensa diket. Du behöver inte anmäla det så länge du rensar till samma djup och bredd som diket ursprungligen hade. Tänk på att utföra arbetet med minsta möjliga störning på djur och växtliv och minimera grumling. Det är inte tillåtet att lägga igen eller ändra diken på ett sätt som kan ge problem på andra fastigheter. Kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen om du har frågor, via servicecenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller mejl till miljoskydd@osteraker.se

Mer information

Mer information om olika typer av vattenverksamhet, vilka krav som finns och vilka skyddsåtgärder som är lämpliga finns på länsstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på sidan dig?