Förorenad mark
Förorenade områden kan innebära risker för människors hälsa och miljön. Området kan ha förorenats genom tidigare industriell verksamhet på platsen, utsläpp eller olyckor.
Föroreningarna kan finnas i marken, i sediment eller i vattnet. Även förorenade byggnader förekommer. Riskerna beror av vilka föroreningar det är och hur de sprids till omgivningen.
Om du upptäcker en förorening
- Om du upptäcker en förorening på din fastighet eller på en fastighet som du använder ska arbetet stoppas och du ska genast kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen. Ring till kommunens servicecenter eller mejla till funktionsbrevlådan miljöskydd@osteraker.se Det kan till exempel vara i samband med grävning, bygg- eller anläggningsarbeten.
- Om du misstänker att en fastighet eller byggnad är förorenad ska du kontakta miljö- och hälsoskyddsavdelningen innan arbeten påbörjas. Det kan till exempel vara om du planerar för byggnation eller markarbeten i ett område där det tidigare har bedrivits industriell eller förorenande verksamhet.
- Du ska snarast lämna in en skriftlig upplysning när du upptäcker en förorening. Både fastighetsägare och entreprenör är skyldiga att lämna in en upplysning om en förorening upptäcks eller vid misstanke om förorening.
- Upplysningen ska göras på blankett för upplysning som finns bland kommunens E-tjänster.
Blankett för upplysning om förorening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du ska sanera i ett förorenat område
- Om du ska sanera eller göra åtgärder i ett förorenat område eller byggnad ska du först anmäla det till Miljö- och hälsoskyddsnämnden.
- Anmälan ska göras på blankett för sanering som finns bland kommunens E-tjänster.
Blankett för anmälan om sanering, efterbehandling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vem är ansvarig för det förorenade området
- Det är i första hand den som har förorenat som har ansvar att åtgärda föroreningen. Det omfattar ansvar för både undersökningar, provtagningar och saneringar.
- I andra hand kan den som har köpt en fastighet eller byggnad, bytt till sig den eller fått den i gåva bli ansvarig. Det kan bli aktuellt om det inte går att rikta ansvaret till den som orsakat föroreningen.
- Information om fastighetsägarens ansvar finns på Statens geotekniska institut.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Information om att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet finns i en broschyr framtagen av länsstyrelserna.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Information om ansvar för avhjälpande av föroreningsskada finns på Naturvårdsverkets webbplats.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.