Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Hushållet

De flesta av oss använder kemikalier dagligen i form av kemiska produkter som exempelvis kosmetika, tvättmedel, rengöringsmedel eller bekämpningsmedelsrester i mat. Kemikalier finns även i varor, exempelvis kläder, elektronik, leksaker och smycken.

Här är några tips på hur du som konsument kan agera mer miljövänligt när det gäller kemikalier.

Barn och kemikalier

Barn är extra känsliga för skadliga kemikalier som de kommer i kontakt med i vardagen. På Kemikalieinspektionens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information och tips på vad man kan göra för att skydda barn mot skadliga kemikalier.

Kemikalier i våra saker

Att ta sig en extra funderare på vad man egentligen har för prylar hemma är en bra start för att minska sin kemikalieanvändning, men också att försöka göra fler medvetna val när man köper nytt. Tips på hur man kan minska användningen av farliga kemikalier och hur man kan minska riskerna för både människor och miljön finns på Kemikalieinspektionens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kemikalier i avloppet

Kemikalier från våra hem sprids även till miljön genom avloppsreningsverken när vi använder tvättmedel och rengöringsmedel eller när vi spolar ner avfall i avloppet. Trots att avloppsvattnet renas innan det släpps ut i havet så innehåller avloppsvattnet fortfarande rester av hushållens kemikalier när det släpps ut. Genom att minska användningen av kemikalier och välja miljömärkta produkter kan du bidra till att minska utsläppen. Tips på hur man kan minska utsläppen finns på Roslagsvattens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad:
Senast uppdaterad: