Österåkers kommuns logotype

Köldmedier

Köldmedier är ämnen som ingår i alla kylar, frysar, luftkonditionering och värmepumpar. De används för att omvandla kyla till värme eller värme till kyla. Vissa köldmedier bryter ner ozonskiktet och påverkar växthuseffekten negativt. Därför finns det regler om hantering av vissa köldmedier.

Installation av en värmepump eller en kyl- eller luftkonditioneringsanläggning får endast göras av en certifierad person. Om du ska anlita en installatör är det därför viktigt att kontrollera att giltiga certifikat finns. Mer information för privatpersoner finns på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Yrkesmässigt bruk

För yrkesmässigt bruk gäller särskilda regler. Det innebär att en underrättelse ska lämnas in vid installation av en stationär kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsanläggning som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer. Underrättelsen ska lämnas till miljö- och hälsoskyddsavdelningen innan installationen påbörjas. För de anläggningar som omfattas av läckagekontroll ska därefter en rapport årligen lämnas in senast den 31 mars. Mer information om köldmedier finns på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.