Österåkers kommuns logotype

Fyrverkerier

En man står med ryggen mot kameran och tittar på fyrverkerier

Det finns regler för hur du får använda dig av fyrverkerier och andra pyrotekniska varor i Sverige. För att få använda fyrverkerier i Österåker krävs, enligt kommunens lokala ordningsföreskrifter, tillstånd från Polisen.

Pyrotekniska varor får användas av privatpersoner utan tillstånd nyårsafton från klockan 23.30 till 00.30, påskafton och valborgsmässoafton från klockan 21.00 till 22.00.

Under övriga tider på året krävs polismyndighetens tillstånd för att använda pyrotekniska varor.

Runt kommunens äldreboenden och vid Alceahuset är det alltid förbjudet.

Vilka fyrverkerier som privatpersoner får använda regleras av föreskrifter på nationell nivå.

I de lokala ordningsföreskrifterna hittar du reglerna om fyrverkerier som gäller i Österåkers kommun.

Visa hänsyn när du använder fyrverkerier

Många uppskattar den festliga stämning som fyrverkerier kan bidra till vid olika högtider. Men fyrverkerier kan också orsaka skada och obehag. Att utsätta någon eller något för skaderisk är aldrig tillåtet. Smällar och tjut kan också upplevas mycket skrämmande för såväl människor som husdjur, gårdsdjur och vilda djur. När du använder fyrverkerier ska du alltid visa omsorg och hänsyn till din omgivning. Försök att välja en plats där skaderisk och obehag blir minimalt och begränsa tiden då du använder dina fyrverkerier. Följ tillverkarens anvisningar på förpackningen och var nykter vid avfyrandet av fyrverkerierna.

Fyrverkerier som avfall

Oanvända fyrverkerier ska lämnas tillbaka till försäljningsstället, enligt regler om producentansvar. Om det inte är möjligt ska de lämnas in till Polisen. Detonerade fyrverkerier ska inte kastas i hushållssoporna, de räknas som restavfall eller som energiåtervinning på återvinningscentralen. Observera att fyrverkeripjäsen måste vara helt utbränd och sval innan du sorterar den.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.