Wira bruk

Wira bruk.

Wira bruk, som ligger två mil norr om Åkersberga, var under stormaktstiden en av Sveriges viktigaste vapensmedjor. Idag är Wira en levande bruksmiljö med smedjor och stugor längst Wiraån.

Idag är Wira bruk en idyll med väl bevarade smedjor och röda stugor. Men under 1600-talet var bruket en av Sveriges viktigaste vapensmedjor. Här smeds bland annat värjor som Karl XII:s män använde i kriget.

Värjor till det 30-åriga kriget​

Det hela började på 1630-talet, när Gustav II Adolf ville ha en organiserad vapenindustri till det 30-åriga kriget. Amiralen Clas Fleming grundade därför Wira bruk. Värjorna som tillverkades på Wira blev populära, det finns uppgifter om att 350 000 värjor har lämnat bruket under åren. Populariteten berodde på Wirasmedernas skicklighet. Men hur kommer det sig då att några smeder i Österåker var så talangfulla? Svaret finner vi i Tyskland. Det var där som amiral Clas Fleming hittade några smeder som han tog med till Wira.

Wira tillverkade största mängden liar under 1800-talet och i början av 1900-talet tillverkades det cirka åtta tusen yxor per år. Wira började också att förändras under den här perioden och från 1926 fanns det endast en smed på Wira bruk, John Dahlgren. Han fanns på Wira fram till 1948. Det var sedan tyst på Wira bruk under en 20-årsperiod. När 20 år hade gått, restaurerades de gamla smedjorna och en stiftelse bildades, Wira Bruk. Stiftelsen Wira bruk ville också ha en verksamhet. Konstsmeden Curt Wägerth kom till Wira bruket 1970. Samtidigt öppnades ett museum och ett kafé.

Wira bruk idag

Wira bruk är idag öppet för allmänheten. Här finns Stora smedjan från 1700-talet och Lilla smedjan, som byggdes under 1800-talet. I bruksmiljön kan du också besöka Wira museum och Wira restaurang som är beläget i Tingshuset. Under vissa tider i juli visas den nya smedjan vid ån. Inspektionsbostaden, som idag innehåller en konstsmidesutställning och en butik, är också värd ett besök. Det finns tre verksamma smeder på Wira, som arbetar året runt. Under teaterföreställningen Wiraspelen och Allhelgonahelgen visar de upp sin tillverkning av konstsmide. Wira bruk erbjuder också historisk guidning från maj till september.

Wiraspelen är ett musikskådespel som visas vid amfiteatern på Wira bruk sedan 1985. Nio dagar varje sommar får publiken uppleva dramatik, sång, dans, djur och en berättelse om Wirasmedernas liv i mitten av 1700-talet.

Filmen om Wira bruk

Hur gick det egentligen till när den lilla byn Wira två mil norr om Åkersberga i Österåkers kommun blev en så viktig plats i det Sverige som under århundraden var en stormakt?

Filmaren Roger Persson berättar historien om Wira bruk i den här filmen.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: