Österåkers kommuns logotype

Brandskydd och sotning

Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att minska brandriskerna i och kring våra hem. De flesta bränder som leder till att personer omkommer inträffar i hemmet. Ofta beror det på vardagliga saker som en bortglömd spis, rökning eller glömda ljus.

Varje bostad ska ha en brandvarnare. En brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död. En brandsläckare är också bra att ha till hands för att själv kunna släcka en eventuell brand. En välsotad skorsten är bra för att undvika brand i skorstenen.

Tänk på din säkerhet i första hand

Om olyckan sker är huvudregeln Rädda- varna - larma - släck. Rädda dig själv och andra, men kom ihåg att en brand är full av risker. Varna personer som berörs av olyckan och larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Finns det en möjlighet att släcka branden på egen hand så försök att göra det. Men tänk på din egen säkerhet i första hand.

Ny eldstad eller kamin

Du kan behöva söka bygglov eller göra bygganmälan för ny eldstad, ny skorsten eller väsentlig ombyggnad av skorsten. Kom ihåg att i god tid skicka in en anmälan till Bygglovsenheten innan du bygger din nya kamin. Det krävs även en besiktning av skorstensfejarmästaren innan du börjar elda.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.