Skolval till läsåret 2024/2025

Skolvalet är för de barn som ska börja i förskoleklass eller årskurs 4 samt årskurs 7 i en skola utan automatisk överflyttning till annan skola läsåret 2024/2025. Skolvalet är öppet under perioden 1–15 februari 2024.
Se resultatet
Resultatet av skolvalet visas i e-tjänsten skolval när det är klart. Om du har fyllt i din e-post vid ansökan får du en notis när resultatet finns att ta del av.
Placering
På sidan Placering i grundskolan förklaras hur skolvalets placeringar går till.
Frågor och svar
Barn som är födda 2018 deltar i skolvalet med skolstart från och med höstterminen 2024. Förskoleklass omfattar cirka tre timmars verksamhet per dag och omfattas av skolplikten. Skollagen 7 kap 4 § Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Fritidshem för barn i förskoleklass
Om barnet har behov av omsorg utöver den skolpliktiga verksamheten, ansöker du om fritidshem när du fått besked om skolplacering. Alla som går på en kommunal skola får en plats på skolans fritidshem om omsorgsbehov finns.
Verksamheten är avgiftsbelagd.
Första möjliga placeringsdag på fritidshem är den 1 augusti 2024.
Läs mer om val av fritidshem på sidan Fritidshem.
Alla placeringar på förskola och pedagogisk omsorg avslutas av utbildningsförvaltningen till den 31 juli 2024. Vill du säga upp din plats tidigare gör du det via kundvalssidan. Uppsägningstiden är två månader. Saknar du mobilt BankID kontakta Servicecenter via kontaktknappen längre ned på sidan.
Elever som går i årskurs 3 i Rydbo skola och Åkerstorpsskolan behöver delta i skolval till årskurs 4. För dessa elever finns ingen automatisk överflyttning till någon skola.
Elever som går i årskurs 6 i Österskärsskolan, Sjökarbyskolan, Röllingbyskolan, Roslags-Kulla skola och Margretelundsskolan behöver göra skolval till årskurs 7. För dessa elever finns ingen automatisk överflyttning till någon skola.
Om du ska flytta till Österåker inför skolstart hösten 2024 och har ett barn som ska börja i förskoleklass, årskurs 4 eller årskurs 7 med start höstterminen 2024, har du möjlighet att ansöka i skolvalet. Innan ansökan kan göras behöver du kontakta kommunens servicecenter och styrka inflytt genom exempelvis köpekontrakt.
Den 1-15 februari loggar du in med BankID via e-tjänsten skolval där du kan ansöka till alla kommunala skolor och ange om du även ansökt till fristående skolor i kommunen. Länken till e-tjänsten finns under rubriken "Här gör du skolvalet" längre upp på denna sida under den period som skolvalet pågår.
Du ansöker till önskad fristående skola via deras respektive ansökningssidor. Fistående skolor har egna köer med olika antagningskriterier.
Båda vårdnadshavarna måste logga in i e-tjänsten och bekräfta skolvalet för att ansökan ska bli komplett. Kontakta din bank om du saknar Bank-ID eller ordna ett via din internetbank.
Om du inte har svenskt personnummer eller om du har skyddade personuppgifter, kontakta Servicecenter via kontaktknappen längre ned på sidan.
Det spelar ingen roll när under skolvalsperioden du ansöker, det påverkar inte din placering.
Om du vill söka eller byta skola efter att skolvalet är avslutat, kan du läsa mer om det på sidan Söka eller byta skola.
Mer information
- Du hittar alla fristående och kommunala skolor i vår tjänst Hitta och Jämför
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns också länkar till respektive skola, där du får mer information.
- På sidan Fritidshem kan du läsa mer om uppsägning av fritidshemsplats.
- I Österåkers kommun har du rätt att ansöka om skolskjuts för ditt barn från och med förskoleklass. Läs mer om skolskjuts
- Vanliga frågor och svar om skolvalet här: Frågor och svar om skolvalet
- Läs mer på Skolverket, välja förskoleklass och grundskola eller anpassad grundskola.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.