Österåkers kommuns logotype

Gymnasieskola

Elev med mörkt och och svart tröja ler. Lutad mot grå enfärgad vägg

Du som bor i Stockholms län kan fritt ansöka till alla gymnasieprogram på alla gymnasieskolor i länet. I årskurs nio ska du få information om gymnasievalet av din studie- och yrkesvägledare. Du som har avslutat grundskolan kan börja i gymnasiet till och med det första kalenderhalvåret det år du fyller tjugo.

Antagningen till de kommunala och fristående gymnasieskolorna hanteras av Gymnasieantagningen Stockholms län. På gymnasieantagningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om antagningen och det är även där du gör din ansökan.

Gymnasieskolan i Sverige är treårig och frivillig. Det finns 18 nationella program varav tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedande program. Yrkesprogrammen förbereder eleven för att gå direkt ut i yrkeslivet genom att ge en yrkesexamen.

Det finns också fem introduktionsprogram för dig som inte är behörig till ett nationellt program. I första hand får du gå ett introduktionsprogram vid kommunens egen gymnasieskola. Du kan få mer information om introduktionsprogram av din studie- och yrkesvägledare eller via Österåkers gymnasiums webbplats. Öppnas i nytt fönster.

Enkät gymnasieskolan

Här finner du resultatet , 176.7 kB, öppnas i nytt fönster. för Österåkers kommun 2023, samtliga program. Resultaten jämförs med Storholms län, inkluderar fristående och kommunala gymnasieskolor.

Programpeng för utlandsstudier

Om du går ett nationellt program har du rätt att fullfölja din utbildningen efter ett uppehåll för studier i utlandet under ett läsår. Studierna ska inledas och avslutas genom skolgång i Sverige. I Österåkers kommun finns möjlighet att föra över programpeng motsvarande samhällsprogrammet för gymnasiestudier i svensk utlandsskola under ett läsår. Svenska utlandsskolor är fristående skolor som är godkända av Skolverket med utbildning enligt svensk läroplan för utlandssvenska elever. Mer information om villkor och ansökan finns i riktlinjer för programpeng i utlandet.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.