Österåkers kommuns logotype

Förskola och pedagogisk omsorg

Barn ligger på marken och tittar på teknik

Österåker erbjuder ett stort utbud av barnomsorg som drivs i både kommunal och fristående regi. Här hittar du mer information om förskolor och pedagogisk omsorg och öppen förskola och vad verksamheterna erbjuder.

Som vårdnadshavare har du stor valfrihet att välja utbildning för ditt barn där organisation och pedagogisk inriktning kan skilja sig åt mellan förskolor och pedagogisk omsorg.

Förskola

Förskolan är det första steget i barnets utbildning och erbjuds barn från och med ett års ålder. Verksamheten utgår från barnet och barnets behov. Utbildningen ska ta sin utgångspunkt i förskolans läroplan och lägga grunden för ett livslångt lärande. Syftet med undervisning och lärande är att alla barn ska få en likvärdig grund för skolan och livet. Omsorg, utveckling och lärande ska bilda en helhet där hänsyn tas till barns olika förutsättningar och behov.

På sidan Förskolor och pedagogisk omsorg finns alla kommunala förskolor listade.

Vill du läsa mer om fristående förskolor besök kommunens jämförelsetjänst Hitta och jämför Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ansök om plats i förskola

I Österåkers kommun finns det kommunala och fristående förskolor. Kommunen ansvarar för att barn får erbjudande om plats i förskolan. På sidan Ansökan eller säg upp plats kan du bland annat läsa om platsgarantin och hur du gör en ansökan.

Om ditt barn är folkbokfört i Österåker behöver du välja minst ett kommunalt alternativ för att omfattas av fyramånadersgarantin. Du kan läsa mer i skollagen 8 kapitlet 14 § på riksdagens webbplats. Länk till annan webbplats.

Pedagogisk omsorg

Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola. Pedagogisk omsorg är en form av omsorg och ingår inte i skolväsendet utan är ett alternativ till utbildning i förskola. Pedagogisk omsorg styrs, till skillnad från förskolan, inte av någon läroplan. Förskolans läroplan ska dock vara vägledande för pedagogisk omsorg. Utbildning och erfarenhet hos personalen i pedagogisk omsorg skall vara sådan att en god pedagogisk verksamhet kan erbjudas.

På sidan pedagogisk omsorg kan du läsa mer om vad som erbjuds i en Pedagogisk omsorg.

Öppna förskolan

Öppen förskola riktar sig till dig som är hemma med barn i förskoleålder, 0-6 år. Här kan du och ditt barn delta i sångstund, pyssla och leka. Öppna förskolan är ett komplement till hemmet och ska tillgodose barns och vuxnas behov av kontakter. Du kan läsa mer om öppettider och var du hittar öppna förskolor på Öppna förskolans sidor.

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Om du arbetar på natten eller annan obekväm arbetstid kan Österåkers kommun erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, även kallat Nattis. Omsorgen sker genom att en kommunalt anställd person kommer till ditt och barnets hem. Omsorgen erbjuds under de tider då förskola eller fritidshem inte har öppet. Du kan läsa mer om Nattis, avgifter och annat på sidan Barnomsorg på obekväm arbetstid.

Riktlinjer

Här kan du läsa mer om de riktlinjer som reglerar förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun exempelvis platsgaranti, öppettider med mera Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun.  , 827.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Hitta och jämför barnomsorg

Via kommunens jämförelsetjänst Hitta och jämför Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du bland annat förskolor, pedagogisk omsorg och öppna förskolor i Österåker.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.