Så fungerar förskolan

En förskola är en plats där du lämnar ditt barn på dagtid. På förskolan arbetar utbildad personal som undervisar ditt barn vilket ger en bra start inför kommande skolgång.

Förskolan är en skolform som ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. I samarbete med hemmet ska förskolan ge barnen möjlighet att bli aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar.

Förskolan ska erbjuda barnen en god miljö med både vila och aktiviteter som är anpassade efter barnens behov. Den pedagogiska miljön ska vara tillgänglig för alla barn och stödja barnens utveckling, lärande, lek, språk och uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans. Att ge barnen omsorg och trygghet är också en viktig uppgift för förskolan.

I förskolan ska barnen få

  • känna att det är roligt att lära
  • röra sig ute och inne
  • få balans mellan vila och aktivitet
  • utveckla språket
  • utveckla skapande, matematik, naturvetenskap och teknik

Vad styr förskolan

Förskolan styrs av ett dokument som heter Läroplanen. Läroplanen tar upp förskolans uppdrag, värdegrund, mål och riktlinjer. På Skolverkets (myndighet) webbplats finns läroplanen på olika språk.

Du kan läsa mer om hur förskolan fungerar på Skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök förskola

Som vårdnadshavare väljer du fritt i det breda utbud av förskolor och pedagogisk omsorg som finns i kommunen. Det finns både kommunal och fristående verksamhet. På sidan Ansök eller säg upp plats kan du läsa mer om hur ansökan går till. Vill du ansöka direkt, klicka på länken nedan.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.