Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Eldningsförbud utfärdat i Stockholms län

Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Stockholms län från och med klockan 18.00 den 11 maj 2023. Förbudet gäller tillsvidare.

Söka eller byta skola

Du som ska söka eller byta till en kommunal skola i Österåkers kommun gör det via vår e-tjänst. Du har möjlighet att söka tre skolor för ditt barn. Tänk på att vissa skolor kan ha ont om skolplatser. Därför rekommenderar vi att du söker fler skolor.

Behöver du hjälp?

Om du saknar svenskt personnummer, inte har en dator eller av någon annan anledning inte kan ansöka om ny skolplacering i e-tjänsten, kontakta Servicecenter.

Du använder e-tjänsten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. när du vill söka plats för ditt barn som:

  • ska börja i förskoleklass (skolvalet 1-15 februari)
  • saknar fortsatt skolgång på sin nuvarande skola (skolvalet 1-15 februari)
  • är nyinflyttad
  • vill byta till kommunal skola

Du som ska flytta till kommunen och önskar en skolplats skickar din ansökan tidigast 60 dagar före önskad skolstart, med undantag för läsårsstart. Ansökan till läsårsstart kan ske tidigast 120 dagar före önskad start (slutet av april).

Du behöver styrka att du ska flytta till kommunen genom att visa exempelvis hyres- eller köpekontrakt. Ansökningarna hanteras löpande. Om skolplacering inte kan göras på någon av de önskade skolorna placeras ditt barn på närmaste kommunala skola där plats finns.

Skolbyten för dig som är boende i kommunen och önskar byta från en kommunal skola till en annan kommunal skola hanteras fyra gånger per år. Du ansöker enligt datumen nedan, datumen uppdateras löpande.

Startdatum 2023-11-06

  • Ansökan öppnar 2023-09-18
  • Sista ansökningsdag 2023-10-15
  • Besked publiceras 2023-10-18

I samband med att ny skolplacering görs tas den gamla placeringen bort automatiskt. Det är viktigt att du tar hänsyn till det vid ansökan om skolbyte.

Om du inte får den plats du sökt

Vid avslag behåller du din tidigare skolplacering och får ansöka på nytt vid nästa bytesomgång.

Du som ska byta från en kommunal skola till en fristående skola, gör det genom att ansöka direkt till den fristående skolan. Kontakta aktuell fristående skola för att ta del av deras rutiner. Den fristående skolan kontaktar kommunen för att genomföra bytet när ditt barn har fått plats på skolan.

Du som önskar att byta från en fristående skola till en kommunal skola gör det i e-tjänsten där du gör en bytesansökan.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bytesperioder

Du ansöker enligt datumen nedan, datumen uppdateras löpande.

Startdatum 2023-11-06

  • Ansökan öppnar 2023-09-18
  • Sista ansökningsdag 2023-10-15
  • Besked publiceras 2023-10-18

Behov av byte utanför perioden

Har du behov av skyndsamt byte utanför bytesperioderna? Kontakta skolplaceringar@osteraker.se för mer information.

sidan Skolval kan du läsa mer om skolvalet.

Skolplikt gäller i Sverige enligt Skollagen 7 kap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Skolplikt gäller dock inte barn som varaktigt vistas utomlands eller vars förhållanden är sådana att det uppenbarligen inte kan begäras att barnet ska gå i skola. Skollagen 7 kap 2 §.

Anmälan om varaktig vistelse utomlands skickas till Utbildningförvaltningen enligt adressen på blanketten nedan.

Skolpeng kan endast beviljas för studier i svensk utlandsskola med godkännande av Skolverket samt enligt riktlinjer för skolpeng i grundskola i utlandet FGN 2020/195. 

Blanketter

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.