Fritidshem

På fritidshem kan barn upp till 13 år få en meningsfull fritid och utvecklas tillsammans med andra.

Fritidshem är till för barn från förskoleklass till och med vårterminen det år som barnet fyller 13 år. Det kompletterar skolan och låter ditt barn utvecklas tillsammans med andra barn. Fritidshemmet är öppet vardagar på dagtid och under lov. Du ska kunna få en plats för ditt barn på fritidshem i anslutning till den skola där ditt barn är inskrivet. På fritidshemmet får barnen mellanmål och under lov får barnen både ett lagat mål mat och ett mellanmål.

De flesta har rätt till fritidshemsplats, men vissa kriterier behöver vara uppfyllda. Du kan läsa om vilka regler som gäller i våra riktlinjer för fritidshem i Österåkers kommun. , 62.4 kB.

Ansöka om plats

Du ansöker till fritidshem efter att du fått besked om skolplacering. Alla som går på en kommunal skola får en plats på skolans fritidshem om omsorgsbehov finns. Om du gör ett skolval inför årskurs 4 flyttas fritidshemsplaceringen över till den nya skolan automatiskt.

Du kan söka plats på fritidshem till ditt barn som går i skola i Österåkers kommun via vår e-tjänst.

Säga upp plats på fritidshem

Du säger upp din plats på fritidshem via vår e-tjänst. Länk till annan webbplats. Båda vårdnadshavarna måste säga upp platsen. Det är två månaders uppsägningstid.

Om eleven ska byta skola inom kommunen och ni vill ha fritids på den nya skolan ska ni inte säga upp fritidshemsplatsen. Platsen följer med till den nya skolan.

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Om du arbetar på natten eller annan obekväm arbetstid kan Österåkers kommun erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, även kallat nattis. Du kan läsa mer om nattis på sidan barnomsorg på obekväm arbetstid.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar inför skolval och ansökan till fritids.

Har du frågor om kö och placering, kontakta skolan direkt.

Har du frågor om regler och riktlinjer kan du kontakta Servicecenter i Österåkers kommun, kontaktuppgifter finns under rubriken "Kontakta oss" längst ned på sidan.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.