Evenemang
.jpg)
Wiraspelen på Wira bruk.
Det finns mycket att uppleva och göra på Österåkers sju underverk. Här listar vi evenemang som är återkommande varje år.
Husarödagen
Sista lördagen i juli varje år firas Husarödagen med bland annat Husarömaran, skärgårdsmarknad och visning av lotsmuseet i Sundströmska Lotsgården.
Läs mer om Husarödagen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Husarömaran. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Husarö runt
Var med och simma Sveriges längsta Öppet Vatten tävling i öppet hav, ha en härlig dag på Husarö och upptäck Stockholms skärgård på väg till och från tävlingen.
Husarö Runt är sanktionerad av Svenska Simförbundet.
Läs mer om simtävlingen Husarö runt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guidade turer
På Siaröfortet finns ett museum som erbjuder en spännande inblick i dåtidens kustförsvar, med bland annat kanoner och skyttevärn ovan mark, och allt från stridsledningscentral till kök och logement insprängda i berget under jord.
Varje dag som museet är öppet arrangeras en visning av fortet där guiden berättar Siaröfortets historia. Du kan också titta själv, eller lyssna till berättelserna med hjälp av en ljudguide.
Se smederna tillverka konstsmide
Under teaterföreställningen Wiraspelen och Allhelgonahelgen visar smederna upp sin tillverkning av konstsmide. Under vissa tider i juli visas den nya smedjan vid ån.
Läs mer om konstsmidet i Wira bruk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Höstmarknad
Denna marknad hade premiär hösten 2023 och det blev direkt en succé. Roslagens lokala hantverkare och bönder samlas på bruksgården tillsammans med musik, god mat, lek för barnen och en fantastisk stämning. Missa inte detta!
Läs mer om höstmarknaden i Wira bruk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Julmarknad
Läs mer om julmarknaden i Wira bruk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Påsk
Varje r arrangerar Wira bruk en tuppjakt då barnen får leta efter en tupp i trä med möjlighet att vinna ett fint pris från Wägerths konstsmide och restaurangen Wira tingshuset.
Det finns även möjlighet att gå en tipspromenad.
Läs mer om påsken i Wira bruk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Drop-in vigsel
Några gånger om året är det bröllopsyra i Wira bruk. Då är det möjligt med drop-in vigsel på Bruksgården med en vigselförrättare. Arrangör är Kulturföreningen som dekorerar och står i.
En särskild meny för brudparen serveras i restaurangen Wira Tingshuset.
Är du intresserad av drop-in vigsel i Wira bruk? Följ @wirabruk och @wiratingshuset på Instagram för mer information och tillfällen.
Wiraspelen
Wiraspelen är ett musikskådespel som visas vid amfiteatern på Wira bruk sedan 1985. Nio dagar varje sommar får publiken uppleva dramatik, sång, dans, djur och en berättelse om Wirasmedernas liv i mitten av 1700-talet.
Läs mer om Wiraspelen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guidade turer
Wira bruk erbjuder historisk guidning från maj till september.
Hur var det nu med spöpålen - fanns den i Wira? Vad är stegling och välla? Vilka speciella egenskaper hade skärtorsdagsstålet? Svaren på de frågorna och mycket mera om Wira bruk under Sveriges stormaktstid får du veta om du följer med på en historisk rundvandring i bruket.
Läs mer om guidade turer i Wira bruk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kanalens dag
Sista söndagen i augusti varje år har Kanalens Dag arrangerats traditionsenligt ända sedan 1991. Då vallfärdar tusentals besökare till Ekbacken vid Åkers kanal för att uppleva Österåkers största folkfest. Arrangör är lokaltidningen Kanalen.
Under Kanalens dag får lokala föreningar chans att visa upp sin verksamhet och rekrytera nya medlemmar. Det ger Österåkersborna möjlighet att prova på olika sporter och aktiviteter.
Med åren har evenemanget utökats med bygdemarknad, företagspark och möjligheter till allehanda förnöjelser som att åka karusell, prova ponnyridning, äta gott och fika.
Läs mer om Kanalens dag. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.