Österåkers kommuns logotype

Österåkers sju underverk

Bilden visar Åkers kanal en höstdag

Åkers kanal. Foto: Patrik Lundin

Välkommen att upptäcka Österåkers sju underverk! De är några av våra mest hänförande platser i vår vackra skärgårdskommun.

  • Biskopstuna borgruin
  • Husarö by
  • Roslags-Kulla kyrka
  • Rydboholms slott
  • Siaröfortet
  • Wira bruk
  • Åkers kanal

Var och ett av Österåkers sju underverk bär på en fascinerande historia och en unik atmosfär. Låt dig förtrollas av deras skönhet, historia och kulturella betydelse.

En grupp gräver i marken framför den medeltida borgruinen Biskopstuna som ligger högt på en kulle. Avspärrningsband sitter uppe där det stor Fornlämningar.

Biskopstuna borgruin

Biskopstuna borgruin är en imponerande ruin som vittnar om en svunnen tid av storslagenhet och makt. Här kan du utforska de gamla murarna och föreställa dig livet under medeltiden.

Mer information om Biskopstuna borgruin.

Faluröda hus ligger på sidan av en grusväg.

Husarö by

Husarö by är en idyllisk by belägen i skärgården, där tiden verkar ha stått stilla. Promenera över ön och beundra de pittoreska stugorna som omges av en fantastisk natur. Låt dig föras tillbaka i tiden och njut av lugnet och stillheten som präglar denna charmiga ö.

Mer information om Husarö.

Faluröd kyrka med torn

Roslags-Kulla kyrka

På fastlandet finner vi Roslags-Kulla kyrka, uppförd under åren 1705–1706. Den är en symbol för tradition och andlighet som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Stig in i kyrkans helgedom och låt dig omfamnas av dess fridfulla och historiska atmosfär.

Mer information om Roslagskulla kyrka.

Rosa slott med stor trädgård

Rydboholms slott

Rydboholms slott med den tillhörande Östra Ryds kyrka är en plats där du kan promenera i slottets majestätiska engelska park och beundra den vackra arkitekturen.

Låt dig fascineras av dess gåtfulla historier och skönheten från svunna tider.

Mer information om Rydboholms slott.

En kanonmynning på en bärgsknall med utsikt över skärgården

Siaröfortet

Siaröfortet är en imponerande försvarsanläggning, skapad för att skydda Sveriges kustlinje under första världskriget, belägen på Kyrkogårdsön i skärgården.

Utforska dess gångar och bunkrar och lär dig mer om dess fascinerande historia. Med sina imponerande strukturer och hisnande utsikter är Siaröfortet en plats som imponerar och inspirerar.

Mer information om Kyrkogårdsön med Siaröfortet.

EN smed smider järn framför en brinnande brasa

Wira bruk

Wirabruk är en pärla i Österåkers kommun, belägen vid ån Husbyån och omgiven av frodig natur och skogsklädda kullar. Här bär marken på en lång och fascinerande historia av industriell verksamhet och samhällsliv.

I hjärtat av Wira Bruk ligger brukets historiska område, där man fortfarande kan se spår av den gamla järnhanteringen och de vävstugor som en gång var centrala för byns ekonomi.

Besök den lokala smeden, Tingshuset, konsthallen eller museet och låt dig uppslukas av den unika atmosfären som präglar detta historiska område.

Mer information om Wira bruk.

svarta slussportar i en kanal. Intill ligger en halvö med bryggor

Åkers kanal och Slussholmen

Upptäck Åkers kanal med Slussholmen och dess imponerande slussportar som bjuder in till en unik vattenupplevelse.

Promenera längs Åkers kanal och njut av stadsparkens skönhet längs med dess stränder. Stanna upp vid Åkersbro och Slussvaktarbostaden för att fördjupa dig i platsens charmiga atmosfär. Utforska även den grönskande parken Ekbacken intill vattnet.

För den äventyrslystna erbjuds kanotäventyr längs kanalen och Långhundradeleden, en historisk farled på 19 kilometer från gamla Uppsala till havet. I dag kan du ta dig från Garnsviken till Åkers kanal och vidare där Åkers kanal mynnar ut i Tunafjärden och Trälhavet.

Mer information om Åkers kanal.

Kommunstyrelsen beslutade i början av 2023 att vi skulle utse sju underverk i Österåker. Med underverk menas byggnadsverk och miljöer som människan varit med att skapa och som finns att beskåda idag. Det kan till exempel röra sig om byggnader, infrastruktur eller olika typer av anläggningar.

– Genom att utse Österåkers sju underverk vill jag att både besökare och Österåkersborna ska upptäcka och lära sig mer om dessa hänförande platser i vår vackra skärgårdskommun, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsen ordförande.

Under våren 2023 fick alla Österåkersbor vara med och nominera Österåkers sju underverk. Efter dialog med bland andra Hembygdsföreningen i Österåker och Svenska tog kommunen fram sju förslag. Hänsyn har bland annat tagits till historisk betydelse, arkitektur, variation av tidsepoker, geografisk plats och olika typer av anläggningar. Beslut om de sju underverken fattades av Kommunstyrelsen måndagen den 23 oktober 2023.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.