Österåkers kommuns logotype

Öar i Österåkers skärgård

Flygfoto över gröna öar i skärgråden

I Österåkers skärgård finns flera spännande besöksmål. Här kan du besöka inspirationsplatser för författare och konstnärer som Stieg Larsson och Elsa Beskow. Strosa runt i välbevarade småbrukarlandskap, upptäck militärförsvar från första världskriget och bekanta dig med skärgårdens djurliv.

Ljusterö är en av de största öarna i den mellersta delen av Stockholms skärgård. Här har Jussi Björling hållit till en gång i tiden. Under sommarsäsongen vistas det nästan 20 000 personer på ön.

Linanäs och Ljusterö huvud

På Ljusterö finns utkiksplatsen Ljusterö huvud, där du vid klart väder kan se tre mil rakt ut i skärgården. På bergstoppen finns också rester kvar av ett stort betongfundament för kanoner som byggdes under andra världskriget.

En bit ifrån Ljusterö huvud finns Linanäs, där besökarna kan njuta av skärgårdsmiljön och de gamla, fina sekelskifteshusen. Här kan du också besöka den gamla fiskebyn Laggarsvik. Vill du bada finns det ett klippbad med storslagen utsikt över Saxarfjärden, och ett barnbad med sandstrand. Du kan även spela boule och tennis, eller kanske gå en promenad i naturstigen, där det finns en sagostig för barn. Vid Linanäs finns det också ett stort utbud av restauranger.

Läs mer på webbplatsen Ljusterö Portalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konstnärernas Ljusterö

Ljusterö har under flera decennier varit en konstnärs-ö, många kända konstnärer som Carl Larsson, Bruno Liljefors och J.A.G Acke har besökt och inspirerats av Ljusterö genom åren. Än idag kan besökare hitta spår av konstnärskap genom ett besök på Ljusterö konstmuseum. I museet erbjuds guidade visningar av Claes Moser som är konstexpert, mer känd som en av konstexperterna i SVT:s Antikrundan. Ljusterö konstmuseum inrymmer också en turistbyrå med presentbutik.

Till Ljusterö kan du ta dig med bil, buss eller båt. En bilfärja går från Östanå färjeläge året runt.

Östra Lagnö

Lagnö sticker ut som en 1,2 mil lång arm från Ljusterö i ett av Stockholms skärgårds allra vackraste paddelvatten. Vid Klintsundet leder en bro mellan Västra och Östra Lagnö.

Stora delar av Östra Lagnö är en del av naturreservatet Själbottna-Östra Lagnö och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Östra Lagnö bjuder på strövvänliga marker. Här finns även en tillgänglighetsanpassad stig för dig med funktionsnedsättning, liksom en tillgänglighetsanpassad toalett.

Du kan också njuta av blankslipade klippor och storslagna utsikter – det här är sista utposten mot Ålands hav!

Hit kan du åka med bil och SL-buss.

Finnhamn är en ö som erbjuder äventyr, smakupplevelser samt gårds- och naturvandringar. På ön finns det också möjlighet att köpa lokalproducerade råvaror på Idholmens gård.

Mat, fika och boende

Finnhamn är en skärgårdsö som ligger i Österåkers kommun. Landskapet är hav, klippor och öar. Finnhamn har under en längre tid varit en plats som turister har åkt till. Runt förra sekelskiftet samlade kol- och kokshandlare Rönnström sina vänner i den stora sommarvillan som senare blev till ett pensionat. Idag drivs den kommersiella verksamheten på ön av en familj. I den ingår vandrarhem, stugor, krog, lanthandel, kiosk och stor gästhamn med el och vatten på bryggorna. Verksamheten sträcker sig från april till september, med möjlighet för grupper att boka vandrarhemmet under resten av året.

Finnhamns krog har servering både inne, på verandan och på takbaren bland trädkronorna som ger fin skärgårdsutsikt. I lanthandeln går det förutom mat även att köpa glass, en kopp kaffe och något gott till. Det går också att köpa fika samt våfflor på Ragnars kiosk som ligger i Paradisviken.

Aktiviteter och sevärdheter

På ön finns flera andra sevärdheter och aktiviteter. Intill restaurangen finns Sliphuset som är en middagslokal för meny- och temamiddagar, för grupper mellan 50 och 120 personer. Det är ett gammalt båthus med portar som är öppna mot havet. Ön har också en sommarbutik som säljer matvaror. På ön finns det också en gård som säljer lokala råvaror och som erbjuder dig gårdsvandring. För mer aktiviteter på ön så finns den timslånga Naturstigen och motorikbana för barn upp till 16 år. Andra aktiviteter som Finnhamn erbjuder är till exempel beachvolleybollplan, fotbollsplan, bada bastu, hyra kajaker och spela paintball.

Ta dig till Finnhamn

För att åka till Finnhamn finns det olika alternativ, privata båtar kan lägga till vid gästhamnen eller naturhamnarna runt ön. Waxholmsbolaget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Cinderellabåtarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. gör resor och dagsutflykter till Finnhamn.

Mer information hittar du på Finnhamns webbplats.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Långt ut i Österåkers yttersta skärgård hittar du Husarö. Ön har inspirerat personer som Elsa Beskow, Per-Albin Hansson och Stieg Larsson. Än idag kan du se Elsa Beskows hus som står kvar på ön. Du kan också bada på någon av de många badstränderna eller delta i Husarödagarna.

Upptäck Husarö

Husarö ligger långt ut i Österåkers yttersta skärgård. På ön hittar du spår efter kända personer som genom olika tider spenderat sin ledighet här. Stieg Larsson hyrde hus på Husarö, och den före detta statsministern Per-Albin Hansson hade ett sommarhus. På ön finns också Elsa Beskows hus där hon hämtat inspiration till boken Puttes äventyr i Blåbärsskogen.

På Husarö har det sedan 1400-talet och fram till början av 1900-talet bedrivits lotsverksamhet. Lotsar var förr i tiden personer som hade till uppgift att vägleda fartyg vid kusterna samt hjälpa båtarna ut och in från hamn. Utställningar om lotsar hittar du på öns lotsmuseum, där du kan ta del av öns historia.

Om du vill bada finns det många platser att välja på. Badplatserna Sandholmen, Badviken, Bockholmen och Kallviken är några exempel. Sista lördagen i juli varje år firas Husarödagen med bland annat Husarömaran, skärgårdsmarknad och visning av lotsmuseet i Sundströmska Lotsgården. På Husarö kan du bland annat vandra, bada och fiska. Du kan även hyra stuga i stugbyn. Husarömaran är ett återkommande motionslopp där deltagarna springer runt ön.

På Husarö finns också många vackra kulturhistoriska byggnader. Varje år hålls scoutläger på den gamla scoutgården, som tidigare varit skola och lärarbostad. Scoutgården används framförallt till scoutlägren under sommarhalvåret, men hyrs också ut till konferenser, skolklasser och annan verksamhet.

Ta dig till Husarö

Du tar dig till Husarö med Waxholmsbolaget som utgår från Strömkajen. Du kan också åka med Waxholmsbolaget från exempelvis Åsättra brygga på Ljusterö, dit du kan åka SL-buss från Åkersberga station.

Husarö i ljud

Här kan du lyssna på en berättarröst om Husarös historia

På Ingmarsö hittar du en blandning av dåtid och nutid. Promenera eller cykla på de stora grusvägarna som ringlar sig fram på ön, och upptäck den gamla skärgårdsbebyggelsen från 1800-talet. Du kan också hyra en kajak och se ön från havssidan.

Upptäck Ingmarsö

Det finns flera sätt att se Ingmarsö. Ingmarsö har breda cykelvägar samt kajakvatten, cyklar och kajaker finnas att hyra på södra Ingmarsö. Du kan vandra Båtluffarleden med start vid Södra Ingmarsö, via Kålgårdsön och över till Finnhamn via roddbåt!

Brottö kulturreservat

Brottö är en halvö som ligger väster om Ingmarsö. Det är ett kulturreservat, ett områden som Stockholms länsstyrelse gjort till ett skyddsområde för att bevara natur- och kulturmiljön. Miljön på Brottö kännetecknas av ett småskaligt landskap som brukas genom jordbruk och betesdrift. Flera intressanta spår och lämningar går att hitta på Brottö, där du kan se hur landskapet nyttjades redan under medeltiden. Nära Brottö by syns rester av en medeltida åker med stenhägnad. Betes-, slåtter- och odlingsmarker uppvisar intressant flora och fauna. Det finns fem åretrunthushåll på ön, varav två bedriver jordbruk i mindre skala

Ingmarsöveckan och allhelgonamarknad

Veckan före Ingmarsöveckan är det olika aktiviteter varje dag, guidad vandring och aktiviteter för barnen. På hösten bjuder Ingmarsö till Allhelgonamarknad och även en uppskattad Sikfest, ett knytkalas där en vinnare koras för bästa sikrätt. Dessa aktiviteter hålls på Ingmarsö Bygdegård "Lurkan". Lurkan används för olika aktiviteter året om. Under Ingmarsöveckan anordnas olika kulturevenemang, naturvandringar, loppisar, Ingmarsöloppet med mera – det ser olika ut från år till år.

Museum och mötesplatser

Vid Norrgården hittar du Ingmarsö-Brottö hembygdsmuseum där du kan lära dig mer om öns historia. Här kan du också ta del av dagböcker och tidningsartiklar som handlar om Ingmarsö förr i tiden.

Skolan och matbutiken med anor från 1800-talet

Redan 1867 kom skolundervisning i gång för barnen på Ingmarsö. Skolhuset invigdes 1901. Skolhuset har senare byggts om. I huset finns också bibliotek och förskola.

Ingmarsö matbutik är nästan från samma årtal. Den öppnades år 1887 och verksamheten har varit i gång sedan dess. 1998 tog även affären över ansvaret för öns postkontor .

Ingmarsö är en skärgårdsö med många företag. Totalt finns det ett trettiotal, bland annat ett båtvarv, båtbyggeri, plastfabrik, grönsaksförsäljning, äggförsäljning och bageri med pizza och uteservering.

Läs mer på Ingmarsös webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta dig hit

Du kan bland annat åka med Waxholmsbolaget exempelvis ifrån Åsättra brygga på Ljusterö, dit du kan åka SL-buss från Åkersberga station.

Nässlingen var tidigare ett skärgårdshemman, en jordbruksfastighet med bostad och tillhörande mark. Idag är Nässlingen ett besöksmål för alla åldrar och här kan du bland annat bada, ro roddbåt och promenera. i vackra vyer och njuta av stillheten. Det gamla boningshuset är nu huvudbyggnad för bland annat konferensen.

Ön Nässlingen ligger strax utanför Åsättra, Ljusterö. På södra sidan av hamnen ligger Kvarnholmen, med rester av en väderkvarn, och på Nässlingens söderudde finns lämningar av tidig bebyggelse. Här ute på ön har det alltid bott människor som livnärt sig på vad naturen ger.

När hemmanet lades ned på 1940-talet lyckades kassören i snickarnas fackförening, Efraim Andersson (farfar till Benny Andersson), få förbundet att köpa ön för att bygga en semesterby för byggnadsarbetare. 1977 påbörjades utvecklingen av Nässlingen till en konferensanläggning, och sedan maj 2014 drivs Nässlingen i ny regi. På Nässlingen finns idag en skärgårdskrog, kajcafé och även övernattningsmöjligheter.

Motion

Runt hela ön finns ett motionsspår på drygt två kilometer. Det är väl anpassat för rörelsehindrade.

Bad

På Kvarnholmens södra sida finns en långgrund badstrand. På öns västra sida finns fina badklippor.

Fiske

Ta med ditt fiskespö och fiska från någon av klipporna som finns på Nässlingen. Enklare fiskespön går att köpa i receptionen.

Roddbåt

Du kan hyra roddbåt på ön. Båtarna hittar du nere i gästhamnen på Kvarnholmens norra sida. Flytväst lånar du i receptionen.

Spel

I konferensbyggnaden kan du låna olika utomhusspel. Spela kubb, testa spelet Mölkky eller trädgårdsyatzy. Du hittar också två boulebanor nere vid hamnen. Bouleklot finns att låna i receptionen.

Fotboll och pingis

Samla ihop familj och vänner, spela fotboll på öns fotbollsplan. Bollar finns att låna i receptionen. Det finns även möjlighet att spela pingis, bollar och racket finns att låna.

Ta dig till Nässlingen

Waxholmsbolaget kör båttrafik till och från Nässlingen hela året runt. Se tidtabeller och sök resa på www.waxholmsbolaget.se.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Du kan även ta dig till Nässlingen med SL-buss, bil eller cykel genom att ta dig med bilfärjan till Ljusterö och där vidare till Åsättra brygga. Från Åsättra brygga går båturer till och från Nässlingen.

Om du kommer med egen båt, lägger du till vid gästhamnen på ön. Här finns ett femtiotal platser med vattendjup 1–1,5m.

Siaröfortet byggdes under första världskriget som ett led i moderniseringen av Stockholms försvar. Fortet är idag en sevärd plats sommartid med bland annat ett museum, kafé och historiska guidningar.

Ön med militärhistoria

Siaröfortet är strategiskt beläget på Kyrkogårdsön, mitt i Furusundsleden. Fortet började byggas under första världskriget, som ett led i en modernisering och ett nytänkande av Stockholms försvar. Efter att ha legat övergivet sedan 1960-talet, har fortet renoverats till närmast ursprungligt skick. Idag står det öppet för besökare. Museet erbjuder en spännande inblick i dåtidens kustförsvar, med bland annat kanoner och skyttevärn ovan mark, och allt från stridsledningscentral till kök och logement insprängda i berget under jord.

Varje dag som museet är öppet arrangeras en visning av fortet där guiden berättar Siaröfortets historia. Du kan också titta själv, eller lyssna till berättelserna med hjälp av en ljudguide. Siaröfortets vedeldade bastu ligger vid strandkanten, med utsikt mot Siarösundet. Fortet hyr ut den till vandrarhems- och båtgäster.

Siaröfortet har även ett café som är inrymt i den gamla, numera hänsynsfullt renoverade, logementsbyggnaden. Logementet byggdes 1916 och ligger alldeles invid Furusundsleden. I caféet och i serveringen servers mat och fika.

Ta dig till Siaröfortet

Sommartid kan du ta dig till Siaröfortet med Waxholmsbolaget från Strömkajen i Stockholm eller från Vaxholm.

Du kan även ta egen båt, gästhamnen ligger på den sydöstra delen av Kyrkogårdsön.

Läs mer om Siaröfortet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äpplarö är en ö som ligger i Gälnan norr om Ingmarsö. Här finns ett naturreservat med omkring 20 omgivande öar, holmar och skär. Här är det mellanskärgårdsnatur och Klövsjöfår samt Hedemorahöns. Här finns närproducerade lokala produkter som säljs på Äpplarö Gård.

Äpplarös historia

Den förste kände öbon var Jöns i äpplarnö, som 1538 betalade 10 öre i skatt. I mitten av 1600-talet fanns tre skattebönder på ön och 1778–1779 slog smittkopporna hårt mot öns befolkning. Upptäcktsresanden Sven Hedin, som tillbringade flera somrar på 1880-talet på ön, drog dit stockholmare, och Äpplarö omvandlades snabbare än de flesta andra öar. Redan på 1900-talets första decennium var turismen den viktigaste näringen. Trots att det bara fanns några få helårsboende hade ön en av Waxholmsbolagets mera betydande bryggor.

Äpplaröbaden startades 1903 och Äpplarö Hotell byggdes 1904. Verksamheten bytte ägare flera gånger och först när familjen Åhlén kom till ön 1917 skedde en ordentlig upprustning av hotellet och några tillhörande villor. Anläggningarna utnyttjades tidvis som semesterhem för Åhlén & Holms personal varefter de drevs på entreprenad som Äpplarö Hotell fram till nedläggningen 1961.

Dagens Äpplarö med Äpplarö Gård

Mitt på ön ligger Äpplarö Gård, som sedan 2009 drivs av familjen Johansson. Runt om i hagarna hittar du deras Klövsjöfår som går runt och betar på ön, fåren är en utrotningshotad allmogeras och här hittar du också Hedemorahönsen som vaktar sina ägg kring stallet. Såväl fastboende som deltidsboende är medlemmar i Äpplarö Naturvårdsförening, som äger all grönmark, inklusive öns naturreservat. Föreningen har anordnat kurser i naturvård och arrangerar årliga arbetsdagar för röjning och slåtter.

Till Äpplarö kommer du för det rörliga friluftslivet, antingen för en dagsutflykt eller för att bo i sjöstugan, som bokas via Airbnb. Om du är intresserad av lokalproducerat hittar du gårdsförsäljning i Ullboden.

Ön är unik med sina badvikar och klippbad och det finns cirka 35 hus på ön. Namnet Äpplarö är känt för många som namnet på IKEAS utemöbler, då företaget har inspirerats av namnet på ön.

Ta dig till Äpplarö

Från Strömkajen i Stockholm går Waxholmsbolagets båtar till Äpplarö. Du kan också åka båt från Åsättra på Ljusterö, dit du kan ta dig med SL-buss från Åkersberga station.

Du tar dig lätt ut till våra öar

Det finns flera sätt att hitta ut i Österåkers skärgård, med eller utan privat båt. Det finns ett rikt båtliv och många gäst- och naturhamnar samt flera färjelägen. Du når även ända ut i ytterskärgården med buss eller bil.

  • Från Åsättra brygga på Ljusterö kan du ta skärgårdsbåt med Waxholmsbolaget vidare till Ingmarsö, Finnhamn, Husarö, Nässlingen, Äpplarö och Möja.
  • Från Lervik kan du åka med Waxholmsbolaget till bland annat Ljusterö och Vaxholm.
  • turlistan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du tidtabeller och avgångstider samt övrig information som för de färjor som körs av Trafikverket.

Använd reseplaneraren på waxholmsbolaget.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och sl.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att planera din resa. SL:s reseplanerare innehåller även Waxholmsbåtarnas turer.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: