Österåkers kommuns logotype

Biskopstuna - tillfälligt stängt

Tornrummet i borgruinen. Stenmurade väggar och takkrona av medeltida modell (kopia). Två vepor med bild av en soldat och en husfru.

Foto Elisabeth Ohlson

Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Borgen byggdes redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna.

OBS! Borgen är stängd från och med 2023. Vi planerar underhållsåtgärder och uppdaterar så snart vi vet mer.

Borgens äldsta del är ett kvadratiskt kärntorn, som byggts till med två tunnvälvda rum. Något senare byggdes det till ett smalt hus längs den södra sidan, förmodligen i två våningar. Under reformationen tog Gustav Vasa gården Tuna från ärkebiskopen och borgen spelade ut sin roll.

Arkeologer berättar om fynden i Biskopstuna

Arkeologerna Ann-Mari Hållans Stenholm och Lena Beronius Jörpeland från Arkeologerna, Statens Historiska museer har arbetat med utgrävningarna i Biskopstuna under flera år.

Den 23 november 2022 sammanfattade de fyndern från fem års arkeologiska utgrävningar vid Biskopstuna.

Amatörarkeologiska kurser

Under 2018–2020 har amatörarkeologiska kurser pågått vid Biskopstunas borgruin i Österskär. De har arrangerats av Österåkers kommun i samverkan med Arkeologerna och Österåkers hembygds- och fornminnesförening.

En ny bild av borgen och borgmiljön har sakta vuxit fram. Många intresserade har fått prova på att gräva fram historien under årens lopp.

I en film berättar arkeologerna mer om arbetet bakom utgrävningarna, fyndet av en stenlagd borggård och intressanta fynd som berättar om hur dåtidens människor levde för 700 år sedan i borgens skugga. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett besöksmål

Biskopstuna är ett viktigt besöksmål bland annat som pedagogisk resurs för skolan och bidrar till kunskap för allmänheten. Från 2023 pågår undersökningar och underhållsarbete av borgruinen. Det är ett komplicerat projekt eftersom Biskopstuna är en fornlämning, som är skyddad enligt kulturmiljölagen. Underhållet är en förutsättning för att den på ett säkert sätt ska vara tillgänglig för allmänheten. Målet är att bevara borgen, göra förbättringar och utveckla den fasta utställningen så att allmänheten återigen får uppleva den.

Utställning av bildkonstnären Elisabeth Ohlsson

Under 2022 fick bildkonstnär Elisabeth Ohlson i uppdrag att visualisera platsen och skapa en ny utställning i borgen. Utställningen innehåller fotografier av arkeologiska föremål från tidigare utgrävningar.

Mer information om hur Elisabth Ohlsson väcker Biskopstuna borgruin till liv.

Guidade visningar

Under augusti–september 2022 gavs det guidade visningar av utställningen och borgen. Vi planerar att återuppta dem efter underhållsarbetet och återkommer med mer information när det närmar sig.

Film om Biskopstuna

Följ med filmaren Roger Persson på en spännande historisk resa om borgen som en gång i tiden hade en central plats i den svenska historien.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.