Österåkers kommuns logotype

Sevärdheter

Person tittar på fynd vid utgrävning

Österåker har en historia som sträcker sig ända tillbaka till istiden. Besök någon av kommunens natur- och kulturmiljöer, till exempel kan du gå på sommarteater i kulturhistorisk miljö.

Biskopstuna borgruin

Biskopstuna är en medeltida borgruin i Österskär. Borgen kan ha uppförts redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna. 2018–2020 genomfördes en arkeologisk forskningsundersökning och amatörarkeologiska kurser vid borgen.

Ekbacken

Ekbacken är Österåkers hembygdspark. Det är en vacker natur- och kulturmiljö med bevarade byggnader från det gamla Åkersberga. Här kan du fika, uppleva teater, se utställningar eller bara njuta av de vackra miljöerna. Ekbacken ligger invid Åkers kanal, som är den enda kanalen i Stockholms län som bevarat sin äldre karaktär. Som namnet antyder finns många och väldiga ekar på platsen. På våren kan du bland många andra växter hitta Upplands landskapsblomma kungsängslilja här.

Garnsviken

Garnsviken är en av Österåkers större sjöar. Här kan du fiska, paddla kanot och bada. På vintern är Garnsviken en av Stockholms bästa sjöar att åka långfärdskridskor på. Längs Garnsviken finns det också vackra kulturhistoriska vägar att uppleva till fots eller på cykel.

Garnsviken, liksom Åkers kanal, är en del av Långhundraleden, den forna farleden mellan Östersjön och dagens Uppsala.

Åkers kanal

Åkers kanal förbinder Garnsviken med Trälhavet. Kanalen anlades på 1820-talet då den tidigare farleden blivit för grund. En promenad utmed kanalen är en tidsresa från det gamla sockencentrum vid Åkersbro ned till dagens centrum i anslutning till Roslagsbanan. Utmed sträckan finns skyltar och digitala ljudguider som berättar om kommunens kulturhistoria.

Åkers kanal med sin sluss är ett riksintresse för kulturmiljövården. Kanalen är också en del av den forna Långhundraleden, vikingarnas farled till det gamla maktcentrumet i dagens Uppsala. Har du tur kan du skymta bäver eller häger som har boplatser längs kanalen.

Wira bruk

Wira bruk var under stormaktstiden en av Sveriges viktigaste vapensmedjor. Än idag kan du besöka en levande bruksmiljö med smedjor och bostadshus. Passa på att fika i det gamla tingshuset. Sommartid kan du se musikskådespelet Wira-spelen på amfiteatern vid Isacs Äng, där du får följa med på ett medryckande skådespel om livet vid 1700-talets Wira bruk.

Slott

I Österåker finns det tre privatägda slott med spännande historia. Bland annat Rydboholms slott där Gustav Vasa tillbringade sina barndomsår och Margretelunds slott som var ett livskraftigt säteri under 1600-talet.

Kyrkor

I Österåker finns det fyra välbevarade kyrkor som är väl värda ett besök. Bland annat bjuder Roslags-Kulla kyrka på en annorlunda arkitektur och Östra Ryds kyrka på fin konst och en välljudande orgel.

Fornminnen

Österåker är en kommun med en lång historia. Skogstrakterna norr om Österåkers kyrka var bland de första i Uppland som höjde sig ur vattnet efter isens mångtusenåriga tryck. Här finns spår av stenåldersboplatser. Hela kommunen är rik på fornlämningar, inte minst från bronsålder och järnålder. Besök platserna och upplev ett Österåker från en annan tid.

Öar i skärgården

I Österåkers skärgård finns flera spännande besöksmål. Här kan du besöka inspirationsplatserna för författare och konstnärer som Stieg Larsson och Elsa Beskow. Strosa runt i välbevarade småbrukarlandskap, upptäck militärförsvar från första världskriget och bekanta dig med skärgårdens djurliv.

Konst

Det finns en hel del konst runt om i Österåker, framför allt i Åkersberga, där du bland annat hittar vårt utomhusgalleri längs stadspark Åkers kanal. Välkommen att ta en inspirerande konstpromenad!

Visningsträdgård

Vid Länsmansgården i Skånsta ligger en visningsträdgård som drivs av Åkersbergas trädgårdssällskap. Trädgården drivs enligt ekologiska principer och innehåller allt från en frukt- och bärträdgård till vackra rabatter med bland annat rosor, dahlior och pioner. I barnens trädgård kan de yngre lära sig mer om odling, växter och mycket annat.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
kulturadmin@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad: