Österåkers kommuns logotype

Drönarflygning

Geodataenheten är drönaroperatör i Österåkers kommun. Vi använder drönare som ett komplement för insamling av geografisk information. Med hjälp av drönare kan vi ajourhålla våra kartor på ett effektivare och i många fall säkrare sätt.

Drönare kan också användas för att samla in data för att generera punktmoln, ortofoton (geometriskt korrigerade flygbilder), 3D-modeller, filmer och bilder som kan användas i projekt och presentationer.

Här kan du läsa mer om hur vi arbetar och hur du känner igen oss när vi är ute med våra drönare.

Här kan du se exempel på filmer som är filmade med drönare.

Det kan vara bra att veta att vi i normala fall flyger vi på mellan 50–120 meters höjd, vilket gör att det är mycket svårt att urskilja individers ansikten i bilderna. Om det skulle finnas identifierbara personer tas de bort i efterbearbetningen av bilderna.

Skidåkning på Domarudden

 

Vy över Österåkers Multiarena

En drönare är ett obemannat luftfartyg som fjärrstyrs av en förare på annan plats eller förprogrammeras att följa en bestämd rutt.

Drönare

Österåkers kommun har de nödvändiga tillstånd som krävs för att genomföra flygningar över hela kommunen.

Vi har en registrerad operatör samt utbildade drönarpiloter inom öppen kategori A1/A3, allt enligt Transportstyrelsens krav.

Det finns även en ansvarsförsäkring.

Piloterna har genomfört relevant utbildning hos Transportstyrelsen och lyder under organisationens operatörskap, som tilldelats chefen på geodataenheten.

Vi använder drönare av typen DJI Mini 2.

Med hjälp av drönare kan vi ajourhålla våra kartor på ett effektivare och i många fall säkrare sätt.

Vi kan generera punktmoln, ortofoton (geometriskt korrigerade flygbilder), 3D-modeller, filmer och bilder som kan användas i projekt och presentationer.

Fjärrpiloten, det vill säga den person som styr drönaren, bär alltid varselkläder med kommunens namn och logotyp samt väst märkt med Drönarpilot.

Drönarpilot

Flygningarna sker på mellan 50–120 meters höjd vilket gör att det är mycket svårt att urskilja individers ansikten i bilderna.

Identifierbara personer tas bort i efterbearbetningen av bilderna.

Du får gärna ställa frågor före eller efter genomförd flygning.

Arbetet kräver full uppsikt över drönaren, därför får du inte störa piloten under själva flygningen.

Vi följer en rutin och checklista för säkerhet och funktionalitet av drönaren. För att minimera risker i flygningen har piloten alltid drönaren inom uppsikt.

Flygrutter är oftast planerade i förväg och automatiskt inprogrammerade, men piloten kan själv ta över flygning vid behov. Vi genomför inte drönarflygningar i kraftig vind, dålig sikt eller vid nederbörd och vi är alltid två personer vid flygtillfället.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.