Österåkers kommuns logotype

Konst i Hagby äng och kulle

Stina Wirsén, Klara Wirsén Suchowiak och Jacob Dahlgren står bredvid varandra på det nya blivande bostadsområdet Hagby äng och kulle i Österåkers kommun.

Konstnärerena Klara Wirsén Suchowiak, Stina Wirsén och Jacob Dahlgren på besök vid platsen för det blivande bostadsområdet Hagby äng och kulle.

Parallellt med arbetet att utveckla en ny stadsdel vid Hagby äng och kulle planeras även för en konstnärlig gestaltning i den centrala parken i det framtida området - en lekskulptur och en paviljong. Arbetet påbörjas redan under våren 2024 och inleds genom samverkan med invånare i kommunen.

Förskolor, skolor och seniorer kommer att kunna delta i workshops tillsammans med två konstnärer och konstnärsteam - Stina Wirsén, Klara Wirsén Suchowiak och Jacob Dahlgren. Den konstnärliga gestaltningen har upphandlats och konstverken planeras att utgå från platsen och konstverken blir på så sätt platsspecifika och unika. Stina och Klara kommer att arbeta med framtagandet av lekskulpturen medan Jacob leder den kreativa processen för den framtida paviljongen.

Platsen blir en central utgångspunkt i den kreativa processen

Under våren kommer ett deltagarbaserat arbete att inleda det konstnärliga arbetet på platsen. Genom att undersöka platsen konstnärligt utifrån frågor som vad betyder platsen för mig? Vad kan platsen att betyda framåt i tiden och hur ser platsens historia ut? Får barn, unga och äldre möjlighet att arbeta med skapande i form av bland annat måleri, skulptur och fundera kring frågor kring vad en paviljong och en lekskulptur kan vara. Under sommaren kommer konstnärerna att skissa på det som ska bli färdiga verk.

Information om workshop med konstnären Jacob Dahlgren på Länsmansgården finns att läsa här. Länk till annan webbplats.

Information om workshops med konstnärerna Stina Wirsén och Klara Wirsén Suchowiak på Träffpunkt Fyren finns att läsa här. Länk till annan webbplats.

Till hösten 2024 kommer de färdiga skisserna att presenteras i entrén på multiarenan. De färdiga verken är tänkta att komma på plats under 2027.

Konstnärerena om projektet

Konstnärsduon Stina Wirsén och hennes dotter Klara Wirsén Suchowiak tankar kring uppdraget:

Processen möjliggör att vi kan skapa något helt unikt som matchar det fina uppdrag som vi fått, nämligen att skapa lek för generationer framöver.

Duon utvecklar:

– Vi vill låta 3-åringar och 80-åringar svara på samma frågor för att sedan se vad som händer. De får lämna sina svar genom intervjuer och workshops i flera olika tekniker så som illustration, måleri, skulptur, modellbygge i olika skalor, om möjligt även ha workshop på den faktiska platsen. Vi tar fram en samling frågeställningar om historia och framtid och fantasier om vad framtiden har med sig.

Jacob Dahlgren om förankringen med platsen

– Mitt arbete bygger på idéen om en deltagarbaserad process där fantasi, gemenskap och samtal är i fokus. Ibland kan konst kännas exkluderande och svår att interagera med. Att konsten är något separat avskilt från det övriga samhället och att den lever sitt eget liv inne i en bubbla. Jag tycker det är viktigt att bjuda in i ”bubblan” de människor som rör sig kring en plats. Det finns en inbyggd konstnärlig potential i alla människor, bara man får chansen att delta. Att skapa en offentlig gestaltning genom en öppen process är viktigt för att förankra verket med platsen och ge den en betydelse.

Deltagarbaserat arbetssätt

Barn, unga och seniorer bjuds in att aktivt delta i process och utformning av det som kommer bli deras gemensamma parkområde och givna mötesplats. Konstnärerna bjuder in till workshops med olika teman och i olika material på olika platser i Österåker under våren.

För att skapa delaktighet med invånarna redan från början i de två konstprojekten kommer en stor del av det förberedande konstnärliga arbetet bygga på medskapande. Till en början utifrån ett undersökande och idébaserat arbete som konstnären initierar och sedan utvecklar till ett skissförslag.

Konst som en del i stadsutvecklingen

Konst skapar karaktär, identitet och orienterbarhet för en plats, vilket är en viktig del av kommunens stadsplanering samt en del av de globala målen: hållbara städer och samhällen. I enlighet med uppdaterad konstpolicy och riktlinjer för konst, ska konsten integreras i kommunens sociala hållbarhetsarbete genom att utforma allmänna platser med hög kvalitet samt genom att ge förutsättningar för upplevelser av att höra hemma och vara delaktig. Konstens förmåga att ställa frågor, utmana, ge estetiska upplevelser och möjlighet till reflektion, ska tillvaratas.

Läs mer om konst i Österåker

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.