Budget och verksamhetsplan
Varje år tar kommunen fram en budget med verksamhetsplan för kommande kalenderår. Budgeten är en plan för hur Österåkers kommuns resurser ska fördelas över kommunens verksamheter. I budgeten måste intäkterna, pengarna som kommer in till kommunen, vara större än kostnaderna.
Aktuell budget för Österåkers kommun
Kommunfullmäktige fattade beslut om budget för 2025 med verkamhetsplan för 2025–2027 den 18 november 2024.
Budget 2025 med verksamhetsplan för 2025–2027. , 4.9 MB, öppnas i nytt fönster.
Budgeten är ett viktigt verktyg för att styra kommunens verksamheter. Genom budgeten beslutar kommunfullmäktige om hur pengarna ska fördelas till de olika verksamheterna och vad verksamheterna ska uträtta för pengarna som de får.
Det ska finnas information om hur ekonomin beräknas vara vid budgetårets slut samt övergripande mål och riktlinjer för kommunen.
I budgetarbetet arbetar kommunen med omvärldsbevakning för att få större kontroll över hur resurserna ska fördelas mellan verksamheterna.
Information som till exempel antal barn, elever och äldre tas ut från befolkningsprognosen, och används sedan när resurserna ska fördelas. Målet med budgeten är att leverera kommunal service med hög kvalitet, och att samtidigt använda skattemedlen så effektivt som möjligt.
Arbetet med nästkommande års budget inleds i början av varje år.
- Först görs en politisk beredning, där kommunens ekonomiska förutsättningar presenteras av ekonomiavdelningen.
- Kommunfullmäktige fattar beslut om direktiv och anvisningar under juni. Fullmäktige tar också beslut om preliminära ekonomiska ramar för de olika politiska nämnderna.
- Under perioden juni till augusti genomför varje nämnd ett eget budgetarbete. Nämnderna använder sig då av de preliminära ekonomiska ramarna och tar utifrån dessa fram ett förslag på en budget för sina respektive verksamhetsområden.
- Nämnderna lämnar in sina budgetar i augusti.
- I oktober tar Kommunstyrelsen fram ett slutgiltigt förslag om hur nämndernas ekonomiska ramar ska se ut för nästkommande år.
- I november fattar Kommunfullmäktige beslut om budgeten inför nästa år.
Verksamhetsplaner på nämndnivå
Varje höst tar nämnderna dessutom fram verksamhetsplan för repektive nämnds ansvarsområde. Det är en plan för hur de olika verksamheterna ska bedrivas under det kommande året.
I verksamhetsplanen för nämnderna ska det bland annat finnas information om vad nämnden ska göra under året, hur arbetet ska genomföras och olika kvalitetsfaktorer. Verksamheternas olika uppdrag anges i mätbara mål, vilket innebär att de formuleras så att de går att mäta. På så sätt blir målen lättare att följa upp.
Kommunfullmäktige använder nämndernas verksamhetsplaner för att följa upp verksamheternas visioner, mål och ekonomi.
Verksamhetsplanen konkretiserar
I verksamhetsplanen beskriverjde politiska nämnderna hur verksamheterna ska bedrivas utifrån den budget som de har fått från kommunfullmäktige.
Kommunfullmäktige använder verksamhetsplanen för att styra och följa upp verksamheterna och ekonomin.
Verksamhetsplanen utgår från den budget som nämnden har fått från kommunfullmäktige, eftersom det måste finnas täckning i budgeten för de aktiviteter som verksamheterna planerar.
I nämndernas verksamhetsplaner ska det bland annat framgå:
- Hur nämnden prioriterar och fördelar sina resurser.
- Hur verksamheten är organiserad och hur budgeten är fördelad i organisationen.
- Vad nämnden ska göra under året, hur arbetet ska genomföras och den kvalitetsnivå det ska ha.
- Hur nämnden följer upp och redovisar verksamhetens resultat.