Österåkers kommuns logotype

Informationssamtal, separation och skilsmässa

Om du vill skiljas ansöker du om äktenskapsskillnad vid Attunda tingsrätt. Är du ogift och vill separera, reglerar sambolagen hur de gemensamma tillgångarna ska fördelas.

Om ingen av er bor tillsammans med egna barn och ni gemensamt ansöker om skilsmässa kan tingsrätten meddela dom så snart som möjligt. Om ni vill, kan ni få betänketid innan ni skiljer er.

Om ni/du har hemmavarande barn under 16 år (dina, din makes/ makas eller gemensamma barn) eller om en av er inte vill skiljas, får ni alltid betänketid.

Betänketiden är alltid på minst sex månader och högst ett år. Observera att om ni fortfarande vill skiljas när de sex månaderna gått, måste ni meddela det till tingsrätten (så kallad fullföljd). Meddelandet måste komma in till tingsrätten efter att de sex månaderna har gått. Ingen särskild blankett behövs. Ni måste då också ge in nya personbevis. Om meddelandet om fullföljd inte kommer till tingsrätten inom ett år från det att betänketiden började löpa, avskrivs ärendet.

Om ni har bott isär mer än två år kan ni få skilsmässa direkt, även om ni har barn eller inte är överens om att skiljas. I så fall ska du bifoga ett särlevnadsintyg undertecknat av två personer som känner er väl.

Informationssamtal inför en eventuell stämningsansökan – vårdnad, boende och umgänge

För att stärka barnets bästa i vårdnadsprocessen och skapa bättre förutsättningar för föräldrar att hitta egna lösningar i samförstånd behöver ni genomgå ett informationssamtal. Den 1 mars 2022 infördes krav på att föräldrar ska ha deltagit i informationssamtal. Efter samtalet får du ett intyg för att kunna inleda en tvist i domstol om vårdnad, boende och umgänge. Ansvaret för samtalen, som är kostnadsfria för föräldrarna, läggs på kommunen.

Ansök om informationssamtal med familjerätten via vår e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer hos Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.