Österåkers kommuns logotype

Stöd till barn och unga

Barn och unga tillhör de som samhället särskilt tar ansvar för. I Österåkers kommun ger vi olika former av stöd till dig som är barn eller ungdom.

Utsatt för brott

Ofta handlar brott om någon form av våld. Det kan handla om slag och våld men kan också vara att någon säger saker som får dig att må dåligt.

sidan jagvillveta.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om vad som är brottsligt och var man kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.

Stödcentrum för unga brottsutsatta

Stödcentrum för unga brottsutsatta i Täby vänder sig till dig mellan 13 och 23 år som blivit utsatt för eller bevittnat brott. Här kan du få svar på många frågor, hjälp att ansöka om ekonomisk ersättning och rättegångsstöd. Du får vara anonym och behöver inte polisanmäla brottet. Även föräldrar kan få stöd.

Läs om hur det fungerar och hur du kommer i kontakt med stödcentrum på sidan Stödcentrum för unga brottsutsatta. 

Studier och jobb

Om du är mellan 16–19 år och inte är inskriven i någon gymnasieskola eller om du gått ut gymnasiet med studiebevis kan du få hjälp och stöd via vårt Kommunala aktivitetsansvar (KAA). Vi hjälper dig antingen med att komma igång med någon form av studier eller med att skriva ett cv i syfte att komma ut i praktik och senare jobb.

Stöd med studier eller jobb - Kommunala aktivitetsansvaret (KAA)

Socialtjänsten

Socialförvaltningen, ofta kallad socialtjänsten, hjälper dig som är barn eller ungdom på flera olika sätt.

Socialstyrelsens webbplats KollPaSoc.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du som ung ta reda på hur socialtjänsten fungerar.

Ungdomsmottagningen

Är du mellan 12 och 23 år är du välkommen till ungdomsmottagningen. Hit kan du komma om du har frågor om sex och samlevnad. Här kan du även få hjälp med graviditetstest och preventivmedel. Alla som arbetar här har tystnadsplikt.

Ungdomsmottagningens webbplats hittar du bland annat öppettider och kontaktuppgifter. 

Barnombud

Barnombudet finns till för dig som är barn eller ungdom när du känner dig mobbad eller har det jobbigt. Du kanske har problem med kompisar, kärleksproblem, eller har problem hemma eller i skolan.

Du kan vara helt anonym. På sidan Barnombud kan du läsa mer om hur du får stöd.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.