Österåkers kommuns logotype

Gifta sig

En borgerlig vigsel sker utan religiösa inslag. Kommunen har vigselförrättare och ett vigselrum i Alceahuset men det går också bra att välja en annan plats. Vill ni gifta er kyrkligt vänder ni er till den kyrka ni vill gifta er i.

Inför vigsel ska ni göra en hindersprövning. När hindersprövningen är gjord, får du två blanketter- ”intyg hindersprövning” samt ”intyg vigsel” från Skatteverket som du fyller i och skickar in.

Ansök om hindersprövning på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Så här gör du

Vid en borgerlig vigsel tar du kontakt med en av kommunens vigselförrättare för att bestämma tid och plats för bröllopet. Vigselförrättaren behöver blanketterna som du har fått av Skatteverket. Hindersprövningen gäller endast i fyra månader. Det är kostnadsfritt att bli vigd, men eventuellt måste du ersätta vigselförrättaren för resekostnader.

Vill du vara säker på att få den vigselförrättare du vill vid en speciell tidpunkt, kan du förstås boka tiden med denne, innan du beställer hindersprövningen.

Vigselförrättare i Österåkers kommun

På vår webbplats vigselförrättare i Österåkers kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se vilka personer som har rätt att viga er.

Om du vill du gifta dig borgerligt i en annan kommun

Länsstyrelsen förordnar vigselförrättare enligt äktenskapsbalken med utgångspunkt i kommunernas behov och har en förteckning över förordnande vigselförrättare.

Läs mer på sidan Vigselförrättare på Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.