Österåkers kommuns logotype

Familjecentralen

Vuxen lutar sitt huvud mot ett litet, leende barn

Inom Familjecentralen samverkar barnmorskemottagning, öppen förskola, barnavårdscentral och socialförvaltningens föräldrastödjare. På Familjecentralen får blivande föräldrar och föräldrar med barn som är 0-5 år möjlighet att träffa personal från de olika verksamheterna och delta i öppna förskolans pedagogiska aktiviteter. Familjer som är i behov av extra stöd erbjuds det i ett tidigt skede.

Familjecentralen drivs av Österåkers kommun i samarbete med Region Stockholm. Verksamheterna formas utifrån familjens behov och målet är att främja en god hälsa hos barn och deras vuxna.

Barnmorskemottagningen, Öppna förskolan och Socialförvaltningens förebyggande verksamheter finns i Alceahuset på Hackstavägen i Åkersberga. Barnavårdscentralen, BVC, finns på Bergavägen i Åkersberga.

Barnmorskemottagning

Åkersberga barnmorskemottagning erbjuder graviditetstest, preventivmedelsrådgivning, cellprovtagning och mödrahälsovård.

Åkersberga barnmorskemottagnings webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barnavårdscentral, BVC

BVC Sju Systrar erbjuder stöd till dig som förälder från ditt barns födsel till barnet är sex år gammalt. Nyblivna föräldrar erbjuds föräldragrupper i samverkan med övriga verksamheter inom Familjecentralen. Barnavårdscentralen följer barnhälsovårdens basprogram som inkluderar vaccinationer.

BVC Sju Systrars webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppna förskolan

På öppna förskolan får barnen möjlighet att leka, utforska och upptäcka tillsammans med andra barn och vuxna i en trygg och pedagogisk miljö.

Förutom möjligheten att träffa andra barn och vuxna, kan du som vuxen också få stöd i ditt föräldraskap genom öppna förskolan.

Berga öppna förskola finns i en lokal med egen ingång i Alceahuset.

Berga öppna förskolas webbsida

Föräldrastödjare

Socialförvaltningens föräldrastödjare erbjuder stöd både enskilt och i grupp. De är tillgängliga för alla föräldrar med barn i åldern 0-5 år som vill ha råd och stöd i sitt föräldraskap. Det kan bland annat handla om svårigheter att vara den förälder man vill vara, om bråk och konflikter och om utmanande eller blyga barn.

Föräldrastödjarna kan vid behov lotsa vidare till andra funktioner som kan vara till hjälp. Sekretess råder, vilket innebär att du inte blir registrerad och att du kan vara anonym.

Föräldrastödjarna finns tillgängliga på öppna förskolan vissa tider och kan även kontaktas för tidsbokning.

Du når föräldrastödjarna på 08-540 812 80.

Föräldrastödsgrupper

Inom Österåkers kommun finns olika former av föräldrastöd. Läs mer om föräldrastödsgrupper som hjälper dig att utveckla ditt föräldraskap på vår sida Föräldrastödsprogram

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.