Hållbarhetsarbete i kommunen

Österåkers kommun arbetar för en utveckling som är långsiktigt hållbar. En hållbar utveckling bygger på tre dimensioner: social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet.
Att Österåkers kommun ska arbeta för en hållbar utveckling står bland annat i kommunens vision och inriktningsmål. Alla verksamheter ska även arbeta i enlighet med antagna styrdokument.
Övergripande styrdokument för hållbarhetsarbetet:
- Hållbarhetspolicy för Österåkers kommun
- Miljö- och klimatprogram 2030
- Trygghet och hälsa genom livet - Program för social hållbarhet och folkhälsa 2030
Länk till annan webbplats.
Dessutom finns styrdokument som är specifika för olika områden såsom Översiktsplan 2040, Avfallsplan 2030, Kemikalieplan, Trafikstrategi, VA-plan, Energiplan 2030, Länk till annan webbplats. Åtgärdsplan för pollinering och Upphandlingspolicy.
Vad är hållbar utveckling?
Österåkers kommun står bakom FN:s definition av hållbar utveckling:
"En utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”
Ekologisk hållbarhet innefattar allt som har med jordens ekosystem att göra. Till exempel handlar det om klimatets stabilitet och kvaliteten i luft, land och vatten. Likaså handlar det om landanvändningen, den biologiska mångfalden och våra ekosystemtjänster.
Österåkers kommunkoncern arbetar aktivt för att minska egen negativ miljöpåverkan. Exempelvis genom att minska utsläppen från resor, bygga hållbart och servera klimatsmart skolmat.
Samtidigt ska de som lever och verkar inom kommunens geografiska område ges goda förutsättningar att agera hållbart. Det innebär bland annat att skapa möjligheter att gå och cykla, källsortera och handla lokalproducerad mat.
Genom Miljö- och klimatprogram 2030 Länk till annan webbplats. ska kommunen bidra till att uppfylla lokala, regionala och globala miljö- och klimatmål.
Exempel på vad som görs
- Miljö- och klimatkrav i upphandlingar
- Utfasning av fossila bränslen i kommunkoncernen
- Underlätta för hållbart resande genom stadsplanering som främjar gång, cykel och kollektivt resande
- Återbruk av inventarier inom kommunkoncernen och återbruksstation på Brännbackens ÅVC för invånare
- Främja biologisk mångfald i samhällsplanering och skötsel av kommunal mark
- Hållbarhetsbidrag till föreningar
Vill du bidra till en god miljö?
Läs mer på Miljötips - det här kan du göra och det här gör kommunen
Ett socialt hållbart samhälle är ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Det handlar även om att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen.
Österåkers kommun arbetar aktivt med social hållbarhet för att främja invånarnas livskvalitet, trygghet och hälsa genom hela livet. En stor del av detta arbete är integrerat i kommunens kärnuppdrag. Social hållbarhet och folkhälsa är dock ett brett och komplext område med många utmaningar som kräver god samverkan.
Ett fokusområde i kommunen är att alla invånare ska känna sig trygga i kommunen vilket innebär långsiktig samverkan med många andra aktörer. Ett annat är att involvera barn och ungas perspektiv i besluten, t.ex. genom Barn- och ungdomsrådet.
2024 antogs programmet Trygghet och hälsa genom livet - Program för social hållbarhet och folkhälsa 2030 Länk till annan webbplats., med syftet att ta ett helhetsgrepp och peka ut långsiktiga prioriteringar för arbetet.
Exempel på vad som görs
- Proaktivt trygghetsarbete i samverkan med andra aktörer
- Brottsförebyggande insatser (utifrån framtagen lägesbild, enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete)
- Deltagande i Pep Kommun – ett löpande utvecklingsarbete som syftar till att främja barn och ungas hälsa och välbefinnande
- Hälsosamtal och aktiviteter för äldre i syfte att främja hållbart åldrande
- Barnkonsekvensanalyser när nya beslut fattas
- Föreningsbidrag
Exemplen avser sådant som görs utöver kärnuppdragen, såsom skola och socialtjänst, med mer.
Ekonomi är integrerat i allt hållbarhetsarbete och innebär att resurser används, vårdas och underhålls på ett sådant sätt att långsiktiga hållbara värden skapas. Detta uppnås bland annat genom bättre utnyttjande, återanvändning och återvinning.
Österåkers kommun ställer till exempel hållbarhetsrelaterade krav på hur kommunens kapital får placeras. Centralt för en hållbar ekonomisk utveckling är att den inte sker på bekostnad av den ekologiska och sociala hållbarheten.
Kommunens ekonomi styrs både i årsvis budget och genom en långsiktig ekonomiska planering på 10 år. Det finns ett politiskt uppdrag att ta fram ett program för ekonomisk hållbarhet.
Uppföljning i Målbarometern
Målbarometern är en webbplats som vi har skapat för att du ska få transparent, lättillgänglig och levande information om kommunens målarbete.
I Målbarometern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du fördjupa dig i hur Österåkers kommun jobbar med hållbarhetsmålen och hur det har gått hittills.
År 2015 beslutade FN om Agenda 2030 för hållbar utveckling, med 17 stycken globala mål och 169 delmål. De globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit. Att uppfylla målen innebär:
- Att avskaffa extrem fattigdom.
- Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.
- Att främja fred och rättvisa.
- Att lösa klimatkrisen.
Att nå målen i Agenda 2030 utgör en gemensam utmaning, för alla världens invånare och aktörer. Kommunerna har en central roll i genomförandet av Agenda 2030.
Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen på hemsidan globalamalen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Österåkers status i Agenda 2030-målen
Österåkers kommun har flera olika roller i arbetet för att uppnå Sveriges miljömål och de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, bland annat som:
- myndighetsutövare
- verksamhetsutövare och arbetsgivare
- välfärdsaktör
- samhällsplanerare
- demokratiaktör
- kunskapsspridare
Kommunen har tagit fram en rapport, Hållbarhetsramverket, som analyserar hur kommunens arbete kopplar till Agenda 2030 och hur kommunen står sig i förhållande till de globala målen. Hållbarhetsramverket ger även ett gediget kunskapsunderlag till vidare arbete. Det identifierar också sex viktiga åtgärdsområden. Ta del av Hållbarhetsramverket nederst på sidan.
Rådet för främjande av kommunala analyser tillhandahåller ett urval av statistiska nyckeltal för att följa upp kommuners och regioners genomförande av Agenda 2030.