Öppna data, jämför oss med andra kommuner

Öppna data är information från offentlig organisation som gjorts tillgänglig för vem som helst att använda, återanvända, skapa tjänster och distribuera utan andra förbehåll än källangivelse och vidarelicensiering.

Vad som är öppna data regleras i PSI (Public Sector Information) och Inspire-direktiven från EU som också införts i svensk lagstiftning. Sverige införde 2010 lagen om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen. Lagen syftar till att underlätta enskildas användning av handlingar som tillhandahålls av offentliga organisationer i Kommun- och landstingsdatabasen Kolada. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jämför kommuner

På Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) webbplats finns tjänsten Öppna jämförelser. Tjänsten hjälper dig att jämföra information om kvalitet, resultat och kostnader inom olika kommunala verksamheter.

Öppna jämförelser på SKR:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppna data

Öppna data avser digital information som är fri att använda för alla.. En ökad tillgänglighet till och användning av den information som finns i kommunen eller landstinget kan främja delaktighet, demokrati och tillväxt.

Hitta och jämför

I vår jämförelsetjänst kan du jämföra olika verksamheter, exempelvis grundskolor eller utförare av hemtjänst, med varandra.

Hitta och jämför service Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du se data med nyckeltal för Österåker

Kommun- och regiondatabasen Kolada Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innehåller jämförbara nyckeltal om alla Sveriges kommuner och regioner. Dessa nyckeltal bygger på data från ett stort antal myndigheter och organisationer, till exempel Statistiska centralbyrån, SCB, Sveriges kommuner och regioner, SKR, Valmyndigheten, Bolagsverket, Skolverket, Socialstyrelsen och Brottsförebyggande rådet, BRÅ och täcker allt från demografi till hur mycket olika tjänster kostar.

Här under har vi samlat ett urval av de nyckeltal som finns i Kolada för att ge exempel på vilken typ av öppna data som finns tillgängliga.

För varje nyckeltal visas dels en graf över hur det har utvecklats över tid och dels en beskrivning av nyckeltalet och det API-anrop som används för att hämta data från Kolada.

Du kan se exakt vilka värden som gäller från år till år genom att föra musen över prickarna på grafen.

För att jämföra med andra kommuner finns det färdiga funktioner i kolada.se Länk till annan webbplats.

Klicka på respektive rubrik för att se tabeller och grafer

 

Servicecenter
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Postadress
Österåkers kommun 184 86 Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
servicecenter@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.