Hur en kommun fungerar

Kommunen ansvarar för en stor del av servicen i det område där du bor. Kommunen ser till exempel till att det finns cykelbanor, bibliotek och särskilda boenden, att snön plogas bort och att det finns skolor där eleverna kan känna sig trygga och utvecklas.
Riksdagen och regeringen beslutar om vilka områden som kommunen måste ansvara för. Det står i bland annat i kommunallagen, skollagen och socialtjänstlagen.
Kommunen är skyldig att erbjuda:
- förskola, skola och kommunal vuxenutbildning
- svenska för invandrare
- socialtjänst, inklusive individ- och familjeomsorg
- omsorg av äldre och funktionshindrade
- hälso- och viss sjukvård i särskilt boende
- stadsplanering och byggfrågor
- hälso- och miljöskydd
- renhållning och avfallshantering
- räddningstjänst
- vatten och avlopp
- bibliotek
- krisberedskap
- kollektivtrafik (tillsammans med regioner och landsting)
- bostadsförsörjning
Kommunen bestämmer mycket själv
Utöver det som riksdagen och regeringen har bestämt får kommunen fatta flera egna beslut om vad kommunen ska göra, hur det ska gå till och hur mycket skatt som invånarna ska betala för den service de får.
Det kallas för det kommunala självstyret och är inskrivet i regeringsformen, som är en av Sveriges grundlagar. Det är till exempel frivilligt för kommunen att erbjuda öppen förskola, näringslivsutveckling och musikskola.
Det kommunala självstyret innebär att besluten fattas närmare dig som medborgare och att du därför kan vara med och påverka besluten.
Du kan bland annat påverka genom att lämna in en sypunkt, ett medborgarförslag, delta i olika dialoger och att rösta i val. Du kan också överklaga beslut som kommunen har fattat.
Kommunen kontrolleras
Kommunens arbete granskas av statens olika tillsynsmyndigheter. Ett exempel på en tillsynsmyndighet är Skolinspektionen, som kontrollerar att kommunala och fristående skolor uppfyller kraven i skollagarna och läroplanerna.
På andra områden är det kommunen som utför kontroller. Det kan exempelvis vara kontroller för att se att brandsäkerhet och avfallshantering fungerar som de ska.
Den kommunala verksamheten granskas också av kommunens revisorer som tar hjälp av auktoriserade revisorer för att genomföra granskningarna.