Österåkers kommuns logotype

Tillsammans sparar vi el!

Illustration som visar en familj som sitter tillsammans vid levande ljus, en tvättmaskin med tvätt som hänger på tork bakom, en glödlampa, en termometer med en pil som pekar neråt

Illustration: Linnea Blixt

Energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd just nu. Det finns en risk att elen inte räcker för alla elanvändare under vissa timmar i vinter. Tillsammans kan vi förbättra situationen genom att minska elanvändningen. Allas bidrag räknas! Här kan du läsa mer om vad Österåkers kommun gör och se vad du själv kan göra och tänka på.

Österåkers kommun genomför flera insatser för att minska elanvändningen. Kommunen är noga med att säkerheten och tryggheten inte ska påverkas. Vi prioriterar insatser som ger besparingar oavsett om de syns eller inte. Längre ner kan du se exempel på vad kommunen har gjort.

Här kan du klicka dig vidare till tips och råd för privatpersoner.

Energianvändningen varierar mellan olika hus och påverkas av faktorer som byggnadsår, klimatzon, typ av konstruktion och de boendes beteende. Tycker du att dina uppvärmningskostnader är för höga? Här finns tips och råd om vad du ska tänka på.

Enkla åtgärder för dig som bor i småhus

  • Sänk inomhustemperaturen med en grad. En grad minskar energianvändningen som går till uppvärmning med ungefär 5 procent. Läs mer om uppvärmning på österåker.se
  • Flytta möbler så att de inte täcker element. Möbler som står framför element gör att värmen sprids sämre.
  • Se över tätningslister runt fönster och dörrar. Har du gamla tätningslister är risken stor att de släpper ut mycket värme. Byta tätningslister är relativt enkelt att göra själv.
  • Byt ut duschmunstycken och blandare. Spara varmvatten genom att byta till snålspolande duschmunstycken och moderna engreppsblandare i handfat och diskho. Hur länge och hur ofta du duschar påverkar också energianvändningen.
  • Byt ut gamla termostater. Om dina termostatventiler är äldre än 10–15 år bör de antagligen bytas ut. Byt ut alla samtidigt.

Större åtgärder

Om du har möjlighet att investera i större åtgärder är det bra att göra efter de enkla åtgärderna.

Tilläggsisolera, Energirådgivningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se över din eluppvärmning (och byt om du har direktverkande el).

Eluppvärmning, Energirådgivningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tio tips för att minska din hushållsel

  • Stäng av eller dra ner elektrisk golvvärme och handdukstork.
  • Installera LED- belysning och släck lamporna i rum där ingen är.
  • Tvätta i kallare vatten. Oftast räcker det att tvätta i 30°, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40° eller 60° för att bli ren.
  • Hängtorka tvätten istället för att torktumla.
  • Ta hand om din kyl och frys. Frosta av årligen och damma baksidan.
  • Dubbelkolla temperaturen. Normal temperatur i ett kylskåp bör vara 4° och i en frys -18°.
  • Diska i diskmaskin hellre än för hand.
  • Titta på energimärkningen innan du köper nya vitvaror och maskiner.
  • Sätt lock på kastrullen, använd gärna vattenkokaren och tina fryst mat i kylen.
  • Stäng av TV:n och datorn när de inte används.

Se Energimyndighetens tips till elanvändare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Energi- och klimatrådgivning i Österåkers kommun

Storstockholms brandförsvar om att använda el brandsäkert alla timmar på dygnet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det finns en risk att elen inte räcker för alla elanvändare under vissa timmar i vinter när Sveriges elproduktion är lägre. Energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd just nu, bland annat på grund av kriget i Ukraina, vilket påverkar Sveriges möjligheter att importera el vid behov. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen. Allas insatser räknas!

Läs mer på Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Österåkers kommuns insatser för att minska elanvändningen

Österåkers kommun har under flera år arbetat med att effektivisera energianvändningen. Det kommunägda bostadsbolaget Armada genomför flera insatser för att minska elanvändningen. Under perioden 2009 – 2021 har elanvändningen minskat med 27,5 procent. Målet är att sänka den med 40 procent till år 2030 jämfört med år 2009.

Under 2022 har fokus varit på att byta belysning till ny, energisnål LED-belysning. Detta har genomförts på flera kommunala förskolor och skolor.

Under hösten 2022 har kommunala verksamheter föreslagit vad just de kan göra för att spara på el. Förslagen hanteras nu efter bland annat vilken påverkan de har på personer som berörs. Trygghet, hälsa och säkerhet ska inte äventyras.

Ytterligare insatser

Kommunen arbetar kontinuerligt med att minska elförbrukningen. Här listar vi exempel på större insatser vi gör. Listan fylls på allteftersom de beslutas eller genomförs.

  • Julbelysning och vinterbelysning i träd tänds inte upp, med undantag för delar av Stationsvägen som tänds upp i samband med julhelgen.
  • Effektbelysning som inte har trygghets- eller trafiksäkerhetshöjande funktion släcks ner. Till exempel stänger vi av ljus och musik vid fontänen på Storängstorget i Åkersberga.
  • Belysningen i elljusspår får ändrade tider och släcks klockan 22.30 istället för klockan 24.00.
  • Brinntiden för gatubelysning har förkortats med marginellt märkbar skillnad. Den tänds 30 minuter senare och släcks 30 minuter tidigare.

Storängstorget fortsätter värmas upp

Österåkers kommun har utrett om uppvärmningen av Storängstorget ska stängas av i vinter. Kommunen har beslutat att inte stänga av uppvärmningen av flera skäl. Torget värms upp av fjärrvärme och inte av el, alltså belastas inte elnätet av uppvärmningen. En avstängning av uppvärmningen skulle riskera att uppvärmningssystemet går sönder, vilket skulle medföra stora reparationsarbeten. Ett uppvärmt torg behöver inte snöröjas och därför kan snöröjningen fokuseras till andra ytor. Ett snö- och isfritt torg minskar risken för halkolyckor och skador samt ökar tillgängligheten.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.