En vecka fri från våld

Ett målat konstverk som visar ett abstrakt ansikte.

Illustration av Anton Ljung. elev på Österåkers gymnasium.

En vecka fri från våld är en landsomfattande kampanj- och aktivitetsvecka. Syftet är att sätta ljuset på det förebyggande arbetet mot våldet i samhället. Särskilt fokus är på mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. I år äger veckan rum den 20–26 november. 

Österåkers kommun har sedan 2021 en kommunövergripande strategi och en handlingsplan som visar riktningen för kommunens våldsförebyggande arbete. Det handlar om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.

Strategin och handlingsplanen utgår ifrån den europeiska deklarationen för jämställdhet på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen). Den är ett verktyg för kommuner och regioner att integrera jämställdhetsperspektivet i all verksamhet.

En vecka fri från våld är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN och stöds av Sveriges kommuner och regioner (SKR), Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna. Veckan arrangeras 2023 för tredje året i rad i Österåkers kommun.

Civilsamhälle, myndigheter, regioner och kommuner har gått samman under det gemensamma paraplyet En vecka fri från våld. Syftet med veckan är att uppmärksamma det våldsförebyggande arbetet och att inspirera till lokal och regional aktivitet och samverkan. På så sätt kan det våldsförebyggande arbetet och utvecklingen drivas framåt.

Abstrakt illustration av en flicka sedd bakifrån med en nalle i famnen.

Illustration av Emilia Ottossson, elev på Österåkers gymnasium.

Aktiviteter under veckan

Måndag - söndag

Digital konstutställning med konstverk skapade på temat våld av elever från Österåkers gymnasium

Plats: Multiarenan

Österåkers gymnasium har som en del i skolans våldsförebyggande arbete valt att med hjälp av sina bildelever skapa en digital utställning. Med hjälp av denna finns det en önskan om att kunna skapa möjlighet till att öppna upp för diskussion kring våldet och dess bakomliggande faktorer. Eleverna har i sina konstverk haft i uppgift att tolka våldspyramiden för att sedan skapa kommunicerande bilder.

Måndag 20 november

Våldet går inte i pension – våld i äldres nära relationer

Tid: 09.00–12.00
Plats: Berga teater, Lennart Neckmans väg 8, Åkersberga

Föreläsare är Eva Wassén Eriksson. Hon har många års erfarenhet av offentlig verksamhet, bland annat som utredare, utvecklingsledare och chef. Eva har på uppdrag av Brottsofferjouren Sverige skrivit boken Våldet går inte i pension – en bok om våld i äldres nära relationer.

Våld i äldres nära relationer kan se ut på många olika sätt och är ett dolt samhälls- och folkhälsoproblem. Under föreläsningen kommer Eva bland annat ta upp vad som är våld, vilka som är riskgrupper, riskfaktorer att utsättas för våld, demens som riskfaktor, vem/vilka som är förövare, kan man anmäla att man själv och kanske husdjur utsätts för våld.

Boka plats: Våld går inte i pension – våld i äldre nära relationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Onsdag 22 november

Bianca Kronlöf – "Brev till mannen"

Tid: 18.00–19.30
Plats: Berga teater, Lennart Neckmans väg 8, Åkersberga

Bianca Kronlöf är skådespelare och komiker som debuterat som författare med boken ”Brev till mannen”.

Hur kommer det sig att det blir så stel stämning när vi diskuterar normer och jämställdhet? De flesta är ju ändå överens om att våld och förtryck är fel. Finns det ens förtryck i Sverige? Varför är det så tyst om våldet när så många blivit utsatta, både män och kvinnor? Har vi egentligen fler likheter i vår utsatthet än skillnader? Vad är ens skillnaderna?

Välkommen till ett varmt och nyfiket samtal med Bianca Kronlöf.

Boka plats: Nortic.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Torsdag 23 november

Ljusmanifestation

Tid: 18.00
Plats: Storängstorget, Åkersberga

Tillsammans med ungdomsjouren Bellis anordnar kvinnojouren en ljusmanifestation för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och särskilt alla de kvinnor som under året mördats genom mäns våld. Popskolan medverkar genom att deras elever spelar musik i samband med manifestationen.

Lördag 25 november

Möt fängelseprästen Birgitta Winberg i sin föreläsning "Alla kommer till himlen"

Tid: Klockan 11.00-12.00
Plats: Åkersberga kyrka, Bergavägen 13, Åkersberga

Kronobergshäktet i Stockholm var prästen Birgitta Winbergs arbetsplats i 20 år. I fem år var hon också, som första kvinna, president för världens häktes- och fängelsepräster. Birgitta blev präst mot alla odds och har mött människor i häktet som påverkar hennes syn på brott och straff, på gott och ont. Birgitta Winberg berättar:

Mina 20 år som häktespräst har lärt mig mycket, både om mig själv och andra. De har lärt mig om människans godhet och ondska och att ingenting är enkelt och svartvitt.

Läs mer om föreläsningen på Svenska kyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En abstrakt illustration av en ung kvinna.

Illustration av Natalie Grybe, elev på Österåkers gymnasium.

Våld i nära relationer
Besöksadress
Alceahuset, Hackstavägen 22, Åkersberga
Öppettider
Måndag–torsdag: 8–17 Fredag: 8–16
vinr@osteraker.se
08-540 810 00
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.